Det blev en premiär att minnas för årets Vätternrundanträning på Zwift. 2 000 cyklister var anmälda och 1 400 kom till start.
Martin Björgvik är en av eldsjälarna bakom Swedish Zwift Riders, som tillsammans med Vätternrundan står bakom initiativet.
Patric Kalnins satte sig på cykeln och körde på trainern när Vätternrundans Zwiftträning drog i gång. – Jag kommer att fortsätta på söndagarna framöver för att bli bättre och starkare, säger han.
Elisabeth Hansson premiärcyklade också passet i helgen. Hon hoppas att träningen blir till hennes fördel till sommarens Cykelvecka.
Artikel

Stor succé för Vätternrundans Zwiftträning – 1 400 deltagare

2020-01-22

Vätternrundans träningsserie på Zwift fick en riktig succéstart.
Nära 2 000 cyklister anmälde sig och vid starten satt 1 400 av dem redo på sina cyklar. En fantastisk början på vårens uppkopplade gruppträning.
    – Vi nådde långt över förväntan, säger Martin Björgvik, en av ledarna och eldsjälarna bakom Swedish Zwift Riders.

I helgen hölls Vätternrundans första gruppträning på Zwift för i år. Det är genom ett samarbete med Swedish Zwift Riders (SZR) som Vätternrundan erbjuder träningspass på den digitala plattformen. Målet är att cyklisterna ska klara av många timmar i sadeln under Cykelveckan i sommar.
Och det blev ett succéartat första träningstillfälle med 1 400 deltagare framför skärmarna.
    – Jag är imponerad av hur många som var med. Det är galet, men verkligen jättekul. I efterhand har vi också sett att cyklisterna var nöjda och vi har inte hört några klagomål, säger Martin Björgvik, som själv har trampat över 3 000 mil på Zwift.

Gruppträningen hålls varje söndag fram till den 29 mars och passen kommer att anpassas utifrån träningsprogrammet från Mattias Reck på Guided Heroes.
    – De första passen är 90 minuter långa. I mars förlängs de till två timmar för att vänja deltagarna vid längre distanser och mer tid på sadeln. Det är främst distanspass i behagligt tempo så träningen passar de allra flesta för att få upp flåset inför Vätternrundan.

Varför ska man hänga med och cykla Vätternrundans Group Ride Series?
– Det är skonsam träning med väldigt bra ledare. Jag skulle säga att vi har de bästa ledarna och de roligaste eventen. Lugnt och fint, med fokus på distans, säger Martin.

En av de 1 400 deltagarna under premiärhelgen var Patric Kalnins. Han är ny i Zwift-sammanhang och hittade evenemanget på Facebook. I sommar står han redo för Vätternrundan tillsammans med en grupp från Karlskrona CK.
    – Det var kul att testa och köra med andra på Zwift med samma mål. Jag behöver många mil och timmar i benen så jag kommer att fortsätta på söndagarna framöver för att bli bättre och starkare, säger han.

Även Elisabeth Hansson cyklade premiärturen. Hon upptäckte tjusningen med cykling när hon och några före detta kollegor skämtade om att genomföra Vätternrundan för ett antal år sedan. I sommar cyklar hon loppet för elfte gången och såg en chans att få mil i benen genom Vätternrundan Group Ride Series.
    – Jag läste en artikel om passen i tidningen Cykla förra året och hoppades att det skulle komma tillbaka i år. Kort därefter såg jag ett inlägg från Swedish Zwift Riders, och då gick jag med i gruppen, säger hon.
– Zwiftträningen ger förbättrad kondition och styrka, vilket är ett måste inför Vätternrundan. Det jag tycker om med Zwift är gemenskapen. Den gör att jag aldrig behöver träna ensam.

Text: Johan Fransson
Foto: Sportograf, Privat.


Zwift

Ett interaktivt videospel där du på en trainer tar dig runt en bana som visas på tv-skärmen. I den virtuella världen kan du cykla med andra, eller för dig själv, och få fram all träningsdata från din träning. Med en smart cykeltrainer anpassas även motståndet automatiskt.

Vätternrundan Group Ride Series

Är ett samarbete mellan Vätternrundan, Zwift och Swedish Zwift Riders med målet att förbereda cyklister inför sommarens lopp runt Vättern. Träningarna sker i en virtuell miljö där en mjukvara kopplar ihop trainern med andra cyklister över hela världen.
Anmäl dig och läs med om passen här