Artikel

Stephan vill inspirera med #MinKlassiker

2019-06-14

Uppdraget: Hitta fyra personer som vill göra en livsstilsförändring.
Målet: Att de ska klara En Svensk Klassiker – och framför allt må bättre.
– Det är alldeles för många som mår dåligt i dag, både fysiskt och mentalt. Jag kände själv hur mycket bättre jag mådde efter min satsning på Klassikern. Det inspirerade mig till att göra det här, säger tv-profilen Stephan Wilson, en av de som ligger bakom projektet #MinKlassiker.

År 2016 gick han från helt novis på längdskidor till att klara Vasaloppet. Året efter gjorde Stephan Wilson samma sak med de övriga Klassikeridrotterna – med ett tv-team vid sin sida. Mängder av tittare inspirerades av nybörjaren som lyckades ta sig igenom den stora idrottsliga utmaningen.
Men det gav honom också idén om #MinKlassiker, där vi får följa fyra personer som vill göra en livsstilsförändring och bli hälsosammare. Precis som för Stephan är det slutgiltiga målet för deltagarna att stå med en Klassikermedalj runt halsen.
– Det finns så många som är stillasittande, överviktiga och drabbade av psykisk ohälsa i dag. Efter att jag började min träningsresa känner jag mig friskare, starkare, snabbare och inte minst lyckligare. En mycket rikare människa på flera plan helt enkelt, säger Stephan Wilson, som hoppas att #MinKlassiker ska inspirera till att börja träna.
– Kunde jag inspirera med min resa, vad kan då inte dessa underbara människor? Vi vill visa att det går att förändra sitt liv om man bara försöker. Oavsett förutsättningar. Behovet av att få hjälp att leva hälsosammare är påtagligt i vårt samhälle i dag.

Med hjälp av Stephan själv, elittriatleten Annie Thorén och förre skidstjärnan Johan Olsson som mentorer har Susanne, Ulrica, Michel och Line fått allra bästa stöttning i sin utmaning. I februari var det dags för den första etappen – Vasaloppet. För två av deltagarna, Line och Michel, blev omständigheterna för tuffa. Men trots att repet stoppade dem har det inte hindrat en fortsatt satsning. De har redan anmält sig på egen hand till nästa års lopp, vilket gör att om de klarar de återstående loppen i år så de får sin Klassikermedalj till vintern.
– Det visar vilket engagemang de har och hur de verkligen tagit till sig deras nya livsstil. Enligt min mening är den här sortens mål det bästa för en långsiktig livsstilsförändring, säger Stephan.

Nu väntar Vätternrundan – och Stephan vet vilket kraftprov som väntar. För två år sedan cyklade han över målgången efter över 21 timmar på banan. Det var länge oklart om han ens skulle starta då han drabbades av en hjärnskakning veckorna innan start. Så förutsättningarna var minst sagt inte de bästa.
Den här gången ska han cykla med sina adepter och tar utmaningen ett steg längre. Han har bytt ut racern mot en ”vanlig” vardagscykel.
– Den har till och med cykelkorg. Jag vill visa att man inte behöver en värstingcykel eller de nyaste prylarna för att klara Vätternrundan. Bara man har viljan, så klarar man det mesta, säger han.

Text: Pierre Henrikson
Foto: Jeff Yingling


Följ #MinKlassiker


Stephan Wilson

Ålder: 37 år.
Bor:
Skarpnäck, Stockholm.
Familj:
Frun Emma och barnen Minou, 7, och Julian, 3.
Yrke:
Programledare och producent.
Aktuell:
Med tv-serien #MinKlassiker där fyra personer med olika bakgrund och förutsättningar ska ta sig an Klassikern. Det gör han i samarbete med Santander och En Svensk Klassiker samt mentorerna Annie Thorén och Johan Olsson.