I Lidköping har gymmen gått ihop och arrangerar Spin of Hope i en stor lokal. Ett initiativ som uppskattas av Barncancerfonden.
På lördag, den 30 mars, ska spinningcyklarna runtom i landet gå varma, från klockan 07 till 19.
Artikel

Spin of hope tillbaka – satsar mot nytt rekord

2019-03-26

Förra året samlade Barncancerfonden in över 6,5 miljoner kronor genom satsningen Spin of Hope. Till i år spänner de bågen ytterligare och siktar mot nya insamlingsrekord. På lördag är det dags – då sätts tusentals cyklar i spinn över hela landet.    

Tioårsjubileet i fjol lockade rekordmånga att delta och engagera sig i Spin of Hope. Initiativet, som är ett av sex olika ”of Hope”-event som Barncancerfonden arrangerar, är ett sätt för organisationen att belysa och samla in pengar för att ta kampen mot barncancer. I år är siktet inställt på nya rekord.
   – Vårt mål är att samla in mer pengar för varje år. När vi startade för elva år sedan samlade vi in 250 000 kronor. Den siffran har ökat till över 6,5 miljoner, säger Åsa Blomberg, insamlingschef på Barncancerfonden.

Spin of Hope hör till ett av Sveriges största enskilda idrottsevenemang och lockar 30 000 deltagare att spinningcykla någon eller flera av de tolv timmarna. I år hålls eventet den 30 mars och fler än 120 gym runtom i landet är delaktiga. Från Barncancerfondens håll uppskattas alla former av initiativ under dagen som får fler att både upptäcka och engagera sig i insamlingen.
   – Det sker happenings runt Spin of Hope varje år. Att så många gym vill vara med tycker vi är fantastiskt. Samtidigt hoppas jag att det i framtiden kommer att vara en självklarhet för alla gymanläggningar i Sverige, säger Åsa.
– I Lidköping har flera gym gått ihop och gjort en gemensam satsning i en jättelokal. Det tycker vi är jätteroligt. Sedan finns det gym som gör sina egna satsningar, bland annat ett i Stockholm som arrangerar pass med olika musikinriktningar. Det är alltifrån dansband till hårdrock, timme för timme.

Barncancer är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år. Av pengarna som samlas in går den allra största delen till forskning och utbildning. Utmaningen för Barncancerfonden är att nå ut till så många som möjligt.
   – Cykling är stort i landet och om alla som cyklar kände till eventet skulle det växa ännu mer. För oss handlar det om att öka kännedomen och locka gym att vara med, säger Åsa.

Åsa ser Spin of Hope som en bra uppladdning för Vätterncyklisten. Precis som runt sjön finns det möjlighet till att få många timmar på sadeln.
   – Det är ett fantastiskt bra träningspass samtidigt som man kopplar ihop sig för att cykla mot barncancer.

Text: Johan Fransson
Foto: Barncancerfonden


Spin of Hope 2019

När: Lördagen den 30 mars, 07.00–19.00
Var: Det går att cykla på något av alla deltagande gym runt om i landet.
Hur: Under tolv timmar ska deltagarna cykla på spinningcykelar. Antingen individuellt eller i lag.
Anmälan: Sker på www.spinofhope.se. Där söker du efter närmaste anläggning och betalar anmälningsavgiften som går direkt till Barncancerfondens lokala föreningar. Det går att anmäla sig fram till evenemangsdagen.

Spin of Hope är ett av sex of Hope-initiativ som Barncancerfonden står bakom. Yoga, Walk, Run, Ride och Swim of Hope är de övriga.


Inför förra årets Cykelvecka stärkte Vätternrundan sitt samarbete med Barncancerfonden. Avtalet innebar bland annat att organisationen matchar insatserna från deltagare som vill stötta kampen mot barncancer vilket gav 230 000 kronor.