På måndag gör Spin of Hope efterlängtad comeback efter ett ofrivilligt pandemiuppehåll. Nu får cyklisterna spinna i en vecka för Barncancerfonden. På måndag gör Spin of Hope efterlängtad comeback efter ett ofrivilligt pandemiuppehåll. Nu får cyklisterna spinna i en vecka för Barncancerfonden.
Malin Paulsson, projektledare för Spin of Hope på Barncancerfonden. Malin Paulsson, projektledare för Spin of Hope på Barncancerfonden.
Artikel

Spin of Hope tillbaka – nu under en hel vecka

2021-11-14

På måndag gör Spin of Hope efterlängtad comeback efter ett ofrivilligt pandemiuppehåll. Den här gången får cyklisterna spinna i en vecka till förmån för Barncancerfonden.
    – Det här har vi längtat efter så länge, säger projektledaren Malin Paulsson.

I vanliga fall äger Spin of Hope rum sista helgen i mars. Men i år är det november som gäller. Då samlas tusentals entusiaster i spinningsalar runt om i landet för att motionera och samtidigt bidra till insamlingen till Barncancerfonden.
    Tidigare har det endast varit under en dag. Men i år får cyklisterna en hel vecka på sig.
    – Det är bland annat med anledning av pandemin, så att alla som vill verkligen kan vara med. Särskilt med tanke på att många anläggningar har dragit ner på antal platser per pass, säger Malin Paulsson.

Överlyckliga när restriktionerna släppte

Malin blev projektledare för Spin of Hope under 2020, precis lagom till covid 19-utbrottet som tvingade organisationen att ställa in evenemanget det året. I år valde man i stället att flytta fram det till senhösten.
    – När vi bestämde det i somras undrade vi om vi skulle våga hoppas att det skulle gå att genomföra. När det sedan beslutades att restriktionerna skulle släppas i slutet av september blev vi överlyckliga. Och antalet arrangörer ökade direkt.

I år är det 95 träningsanläggningar som ska arrangera eventet. Något färre än tidigare. Men Malin Paulsson och Barncancerfonden är nöjda.
    – Det krävs ett otroligt engagemang och de som anordnar det här är helt fantastiska. Många fixar stora jippon, andra har olika teman, medan vissa kör vanliga spinningpass. Det är helt upp till anläggningarna, vi är glada för alla som vill vara med och hjälpa till.

”Gör det både med benen och hjärtat”

Än så länge har drygt 5 000 cyklister aviserat att de ska vara med. Men det finns fortfarande chans att bidra för den som är sugen. Det går att anmäla sig fram till eventets sista dag nästa söndag.
    – Vi hoppas att det trillar in fler. Det är otroligt kul att se den här folkrörelsen där så många gör någonting tillsammans. De gör det både med benen och hjärtat – i dubbel bemärkelse. Dels för sin egen hälsa, dels för kampen mot Barncancer.

Samlat in mångmiljontals kronor till forskning

Själv kommer dock inte Malin Paulsson att hinna vara med på så mycket spinning under den kommande veckan.
    – Jag ska i stället åka runt och hälsa på hos anläggningarna tillsammans med en fotograf, men jag kommer i alla fall att hinna bidra med något pass. Men annars brukar jag spinna två dagar i veckan. Det är otroligt kul. Det är något med att sitta i den där salen tillsammans med alla andra och klara av något som man inte tror att man klarar av egentligen.

Sedan starten 2009 har Spin of Hope samlat in mångmiljontals kronor till sin forskning. I år är målsättningen att fylla på kassan med ytterligare tre.
    – Att vi får in pengar är en förutsättning för att vi ska kunna göra det vi vill göra – det vill säga utrota barncancer och se till att de barn som överlever ska kunna ha ett så vanligt liv som möjligt.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Barncancerfonden

Spin of Hope

Ett årligt återkommande evenemang som finns till för att samla in pengar till Barncancerfonden. I år äger spinningfesten rum den 15–21 november. Alla pengar som samlas in under Spin of Hope går dels till barncancerforskning, dels ger stöd till cancerdrabbade barn och deras familjer.

Den här gången kan man delta på två olika sätt:

  • Spinningstafetten där man deltar i lag om 1–12 personer som turas om att hålla i gång en spinningcykel i 12 timmar.
  • Ett valfritt spinningpass på en av de medverkande anläggningarna.

Läs mer om Spin of Hope här.

Barncancer 

I Sverige injuknar ett barn om dagen i någon form av barncancer och det är i dag den vanligaste dödsorsaken hos barn mellan 1 och 14 år.

Barn och vuxnas cancersjukdomar skiljer sig åt. Vuxencancer hänger ofta ihop med livsstil och ålder. Det stämmer inte för barncancer och ofta kan inte forskarna förklara vad som utlöser en cancersjukdom hos barn. Behandlingen skiljer sig också åt.

De vanligaste cancerformerna hos barn är olika leukemier, hjärntumör, lymfom, Wilms tumör, sarkom och neuroblastom.