Artikel

Skidstjärnans nya äventyr

2017-05-31

Efter en framgångsrik och medaljfylld skidkarriär väntar nya utmaningar. Härnäst En Svensk
Klassiker, med Vätternrundan som första anhalt.
– Klassikerloppen är ett monument för svenskt idrottsliv. Det ska bli otroligt kul att genomföra det, säger Johan Olsson.

I mitten av april kom beskedet. En av Sveriges mest meriterade längdskidåkare genom tiderna lägger av. Sex OS- och åtta VM-medaljer fick räcka för Johan Olsson. Nu väntar ett nytt liv – utan en vardag som präglas av stenhård träning. På gott och ont.
– Det var ett tufft, men ändå lätt beslut. Jag hade under hela säsongen en känsla av att jag hellre skulle vilja vara hemma och ge den här tiden till familjen. Så på så sätt kändes det självklart. Men det kommer så klart finnas tillfällen under året då det lär kännas tufft. Jag kommer att sakna gruppen och många personer i den, samt även sakna träningen. Därför känns det skönt att ha det här året och svalka av sig lite.

För samtidigt som Johan Olsson meddelande sitt avsked till skidlandslaget, presenterade han också sin nya satsning – mot En Svensk Klassiker.
– Det känns jättebra att få den här möjligheten. Idrottskulturen betyder så mycket för mig och klassikerloppen är ett monument för svenskt idrottsliv. Det ska bli otroligt kul, ger allsidig träning och är en bra avskvalpning efter en aktiv karriär.

Men någon vidare satsning i bred mening blir det inte.
– Jag kommer att träna som en helt vanlig motionär. Träningen får numera anpassas till livet i stället för tvärtom. Eller egentligen var ju livet träningen förut. Tidigare har jag knappt haft någon energi kvar på kvällen och att leka med barnen när benen känns som bly är inte så kul. Nu ser jag fram emot att ha sådan energi också, säger han.

Redan i en intervju med Cykla för två år sedan berättade Johan Olsson om sitt cykelintresse och sina drömmar om att cykla Vätternrundan. I fjol var han på plats i Motala tillsammans med samarbetspartnern Santander och blev ännu mer sugen.
– När jag såg de blanka ögonen på de som hade kommit i mål och hur smutsiga de var tänkte jag att ”det där vill jag också göra”. Det är en grym känsla att vara sådär trött, säger Johan Olsson.

För mig låter det snarare tvärtom?
– Haha. Ja. Men jag känner igen den där känslan. Jag vet hur bra det känns när man är klar. Men det kommer säkert att vara bra grinigt de sista tio milen – och då har man 20 mil i benen.

Under de senaste åren har han cyklat ett par hundra mil om året i sin träning inför skidsäsongen. Men trots erfarenheterna ser han en stor utmaning inför och under Vätternrundan.
– Det svåra för mig är att cykla i grupp och det här med att undvika faror och gropar. Jag är så van vid att cykla själv eller med max två–tre andra och det är stor skillnad.

Vem eller vilka han ska cykla med är inte klart. Klart är däremot att man kommer att kunna följa skidstjärnans resa runt Vättern – live på nätet.
– Det blir kul. Då får folk chansen att se hur trött jag kommer att bli, haha. Men framför allt kommer det att bli en rolig dokumentation för mig själv, att jag kan se det i efterhand.

Vätternrundan och Vansbrosimmet ser han som de två tuffaste delarna av klassikern.
– 30 mil på cykel har jag största respekt för, och att simma kan jag lätt säga att jag är helt värdelös på.
Mer hemma är han på löpning och – så klart – skidåkning. Men någon vinnarsatsning lär det inte bli på Vasaloppet.
– Det kommer självklart vara lite press på mig utifrån. Men jag kommer inte att träna för att vinna. Sedan ska man väl aldrig säga aldrig. Det finns de som har sagt så tidigare, och vunnit. Men det kommer bli tufft. Särskilt i och med att det numera enbart är stakning som gäller, det är inget jag är van vid.

Hur framtiden ser ut efter 2017 vet han inte. Johan berättar att han känner sig ganska öppen för förslag, även om han gärna skulle föreläsa om sitt liv – och en karriär som inte alltid har varit spikrakt uppåt.
– Jag berättar gärna om min historia. Det har varit en lång karriär. Och ganska motig, trots alla mästerskapsmedaljer. Jag slog igenom ganska sent och har gått igenom många tvivel genom åren. Främst då man var i rampljuset, då det var mer fokus medialt. Var jag förkyld i tre veckor var det katastrof, säger han och fortsätter.

– Men nu känns det skönt att ha den här träningen i år, på det sättet svalka av sig lite och fasa över mot framtiden inom näringslivet.  

Text: Pierre Henriksson
Foto: Lars Paulsson


Johan olsson

Ålder: 37.
Bor: Sundsvall.
Familj: Fru Anna och två döttrar.
Intressen: Familjen, skidor och cykling.


följ skidstjärnans vätternrunda live

Under Vätternrundan kommer du att kunna följa Johan Olssons lopp live på Youtube, Facebook och Cykla.se.