I år fyller Bjäre Runt 50 år. Så här såg det ut innan start när loppet cyklades för första gången, 1970.
Bjärehalvön bjuder inte bara på härlig cykling. Utsikterna är fantastiska.
Artikel

Sista chansen att uppleva Bjäre Runt

2019-07-29

Den 18 augusti cyklas Bjäre Runt för 50:e och sista gången med FK Snapphanarna som arrangör. Det firas med en överraskning vid målgången.

Med start och mål i Ängelholm sträcker sig motionsloppet Bjäre Runt över stora delar av Bjärehalvön. Här får du njuta av fina vyer med utsikt över havet upp till Torekov, vidare till Båstad och tillbaka söderut. Har du ännu inte cyklat loppet får du chansen den 18 augusti i år. Då är det sista gången som FK Snapphanarna arrangerar loppet.
– Det startade 1970 och har körts på samma vägar sedan dess. Enligt Trafikverkets mätningar har vissa vägar för högt trafikflöde och för hög hastighet för att vara lämpliga för cykellopp, som bör hållas på andra vägar för att få tillstånd att arrangeras, säger Annica Carlsson, som är en av de ansvariga.

Det blir alltså ett jubileumsfirande som avslutar det anrika motionsloppet. Annica beskriver Bjäre Runt som ett naturskönt lopp, med fina utsikter och tuffa backar upp för Hallandsåsen.
– Det har varit väldigt uppskattat av många. De senaste åren har runt 850 cyklister deltagit, varav åtta personer har cyklat samtliga 49 lopp. Vi hoppas att de är tillbaka även i år.
– Eftersom att det är det 50:e och sista året vi arrangerar loppet bjuds alla på en överraskning i mål. Det hoppas vi blir uppskattat.

Att få ett motionscykellopp att gå runt kräver ett stort engagemang med många som hjälper till. Att då lyckas hålla ut i 49 år är en stor bedrift. Framför allt med tanke på att Snapphanarna inte är en cykelklubb.
– Klubben startade med orientering. Sedan kom cykling, skidor, friidrott och löpning. Numera är det löpning som gäller för nästan hela slanten. Det är väl en av anledningarna till att våra medlemmar inte är lika engagerade i cyklingen.

Det finns tre olika banlängder för deltagarna att välja mellan. 80, 45 och 20 kilometer långa.
– Det är ett motionslopp och vi vill att så många som möjligt ska få chansen att cykla. Cykling är en fantastisk motionsform som går att utöva i alla åldrar. Barnfamiljer och personer som vill cykla lite långsammare uppskattar särskilt det kortare loppet, som går på nästintill bilfria vägar, säger Annica.

Text: Johan Fransson
Foto: Bjäre Runt