Ola Serneke satsar hårt på Vätternrundan. Serneke Allebike Racing Team ska ta sig under sju timmar. Ola Serneke satsar hårt på Vätternrundan. Serneke Allebike Racing Team ska ta sig under sju timmar.
Ola Serneke Ola Serneke cyklar gärna ofta och mycket. Gärna andra lopp. Som Cape Epic i Sydafrika där han var i oktober och ska köra igen i mars nästa år.
Artikel

Serneke går all in på Vätternrundan: ”En av de bästa sporterna som finns”

2021-12-08

Lopp och tävlingar har alltid lockat Ola Serneke. Därför påverkade pandemin motivationen. Men nu är planerna stora. Inte minst inför nästa års Vätternrundan.
     Då ska Serneke Allebike Racing Team – där han själv liksom bland annat teamcheferna och initiativtagarna Oluf Skoogh och Anders ”Höna” Johansson ingår – ta sig in i mål under sju timmar.
     – Att våga utmana tider, rekord och öka träningsdosen är bara positivt. Förhoppningsvis drar det med sig många andra runt oss till liknande utmaningar, säger Ola.

Företagaren Ola Serneke har cyklat Vätternrundan två gånger tidigare, med tiden 7 timmar och 29 minuter som sitt bästa resultat. År 2022 ska det gå 30 minuter snabbare – trots att loppet den här gången är 18 kilometer längre och han själv fyra år äldre.
    – Jag tycker att det är en av de bästa sporterna som finns, som jag har tränat sedan jag var tio år gammal. Men när jag byggde bolaget gjorde jag ett uppehåll på säkert 20 år. Det håller jag på att ta igen nu med ökad träning för varje år. Jag vill öka träningsdosen för att testa hur bra jag kan bli som lite äldre, säger han.

Vill hitta hängivna cyklister som ger allt för laget

I teamet har de samlat några av Nordens bästa cyklister, som fram till sommaren kommer att förbereda sig för att klara den tuffa målsättningen. Som en jämförelse kom de snabbaste cyklisterna (Stockholm Allied Powers/Idrottslabbet) in på 7.24 under höstens lopp.
    – Grundtanken som teamledarna och initiativtagarna Oluf Skoogh, Anders ”Höna” Johansson och jag har vid lagbyggnaden, är att hitta hängivna cyklister som ger allt för laget och människor som har en stor portion med glädje, säger Ola och fortsätter:
    – För att lyckas med vårt mål har vi ett antal träningsläger och prata ihop oss om en strategi som alla kan anamma och följa. Det är lätt att man startar i för högt tempo och tappar åkare som normalt skulle kunna hjälpa till under alla sju timmar.

Pandemin förde med sig många inställda lopp

Själv kommer han särskilt ihåg loppet 2018.
    – Härliga och trötta minnen. Jag hade som mål att komma in under 7.30 och kom in med en minuts marginal. Mest glädjande var att jag inte hade hunnit träna tillräckligt och de sista tio milen var på ren vilja. Det var riktigt skönt att kunna visa att viljan kan skapa minst 20 procent mer prestation. Sedan var jag extremt trött efteråt, men det var det värt.

Pandemin förde med sig mängder av inställda lopp och tävlingar under en lång period. Något som innebar konsekvenser för Ola Sernekes inspiration.
    – Tävlingar motiverar mig att träna mer. Och med tanke på att jag inte kunde köra de MTB- och landsvägslopp jag hade velat göra så slog det på träningen, säger han.

Cyklingen ligger Ola Serneke varmt om hjärtat

Nu har dock formen återhämtat sig, och han ser framåt emot en stigande kurva fram till Vätternrundan.
    – Ja, just nu är formen riktigt bra. Jag åkte fyra etapper av Cape Epic (sydafrikanskt MTB-lopp) i oktober och hade en grymt bra känsla i kroppen efter de dagarna. Nu ska jag öka träningen ordentligt och köra Cape Epic i mars igen så att jag kan komma riktigt bra förberedd inför sommaren 2022.

Varför har det blivit just cykling för dig?
– Det ligger mig personligen varmt om hjärtat. Att kunna cykla snabbt på vägar, stigar och utmed olika landskap är fantastiskt. Det är också en av de sporter som många kan utöva på vardagsbasis. Jag gillar att man kan ta sig långt under relativt kort tid och kombinera cykelträning med att åka till platser som utflykt. Jag har själv till exempel tagit cykeln till olika öar i Göteborgs skärgård med de kommunala färjorna och kan verkligen rekommendera det till alla. Billigt, nyttigt och du får uppleva massor.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Vill du också cykla Vätternrundan nästa år?

Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se.

Cykelveckan 2022 – då går loppen

10 juni – MTB-Vättern 25/50 km
11 juni – Tjejvättern 100 km
11 juni – Vätternrundan 100 km
12 juni – Halvvättern 150 km
13 juni – Minivättern och ”Skoj med hoj”
17–18 juni – Vätternrundan 315 km

Tips: Du vet väl om att anmälningsavgiften numera ingår i friskvårdsbidraget?

Anmäl dig här!