Artikel

Så skapas Vätternrundans kollektion

2017-04-11

Förra året blev det succé för Crafts klädkollektion till Vätternrundan.
I år är det ny design som gäller. Cykla besökte Craft i Borås för att ta reda på hur kollektionen tas fram.

Sandra Carlander, Trade Marketing Coordinator, och Moa Persson, Production Coordinator, tar emot oss på huvudkontoret i textilstaden. De tre våningarna, som rymmer ett 40-tal anställda, andas konditionsidrott.
I stället för tavlor på väggarna ser man stora inramade foton på sponsrade stjärnor inom främst cykling och längdskidåkning. Och flera av de som jobbar på Craft är nuvarande eller tidigare aktiva på tävlingsnivå.
– De flesta av oss som jobbar här tränar en del, säger Sandra, som själv cyklade Vätternrundan i subgrupp förra året.

Redan innan förra sommaren påbörjades arbetet med Vätternrundans klädkollektion för 2017. Vätternrundan bidrar med sitt varumärke och sitt historiska lopp, Craft med sin kunskap inom funktionskläder och Stadium med sin erfarenhet från detaljhandel.
Det är framförallt Moa och Sandra som koordinerar arbetet med produkterna från Crafts sida, i samarbete med deras designer Milou Moelard Nord.
– Vi har ett inledande möte med designern där vi går igenom förra årets försäljningssiffror och rådande trender, berättar Sandra. Förra året, då kollektionen blev en framgång, hade vi väldigt mycket mönster. Det är fortfarande hett, men i år är det lite mer åt det stilrena hållet. Vi satsar bland annat en del på blockfärger, som att cykeltröjans vänsterarm är röd och högerarmen är blå.

Prickarna vi har på plaggen lättar upp intrycket. Det första steget i designprocessen är att arbetsgruppen väljer färger utifrån Pantonesystemet. I år handlar det om fyra färger med de suggestiva namnen Peacoat, Diva Pink, Blujay och Lyons Blue.
– Det är ett stort projekt att få ihop en sådan här kollektion och just färgsystemet är viktigt eftersom vi tillverkar olika plagg i olika fabriker i Europa och Asien, förklarar Moa.

En annan del i designen är att ta vara på Vätternrundans karaktär och historia. I år har man använt höjdkurvan och skruvat på dess design.
– Vi prövade först att lägga in orterna längs vägen runt Vättern, men det blev för plottrigt. Dessutom är det ju inte alla lopp som går runt hela sjön, säger Moa.
Kollektionen bygger på produkter som kommer från Crafts klubbsortiment, där man applicerar design på befintliga artiklar. När första utkastet är klart får Vätternrundan och Stadium titta på designen och ge feedback.

”Vi märker att trenden går mot att många vill cykla med en enhetlig klädsel.”

Därefter gör Craft designskissar där pilar, mått et cetera talar om hur plagget ska se ut. I tillägg till det lägger man in en måttlista till själva plagget, gör artworks till tryck och en materiallista där allt från tyg till tillbehör och etiketter finns med.
– Om man bortser från uttrycket från respektive specialkollektion, så finns produkterna i Crafts klubbsortiment. Priserna ligger på samma nivå som våra ordinarie kollektioner med samma kvalitéer.

Innan hela beställningen på cykelkollektionen läggs tar Craft hem provtryck och provplagg där de kan göra eventuella ändringar. Efter de sista korrigeringarna är gjorda och den slutgiltiga ordern är lagd tar det ungefär åtta veckor att få hem kläderna. För de loppspecifika t-shirtarna är ledtiden desto längre, ungefär 20 veckor inklusive frakt från Asien.

Vilka plagg som ska ingå i kollektionen bestämmer Craft, Stadium och Vätternrundan tillsammans utifrån tidigare erfarenhet och efterfrågan.
– Vätternrundans cykelkollektion bygger på artiklar för träning och tävling, säger Sandra.
– Vi märker att trenden går mot att många vill cykla med en enhetlig klädsel. Förra året såg vi flera grupper som var klädda helt i vår uppsättning, vilken var vår dittills största kollektion för Vätternrundan. Även i år kommer vi att ha tröja, byxa, armvärmare, samt keps och neck tube för de som gillar de plaggen.

Kläderna finns till försäljning i Stadiums butiker, på stadium.se, samt den tillfälliga butiken i Motala i samband med Vätternrundans olika lopp.


Detta ingår i kollektionen för 2017

  • Cykeltröja kort ärm, tre fickor
  • Cykelbyxor med bib
  • Armvärmare
  • Neck tube
  • Keps
  • Funktions-t-shirt för samtliga lopp