Från att han hörde talas om Ride of hope har det varit naturligt för Håkan Backlund att engagera sig. I sommar gör han sitt åttonde år som ledare under Vätternrundan. Från att han hörde talas om Ride of hope har det varit naturligt för Håkan Backlund att engagera sig. I sommar gör han sitt åttonde år som ledare under Vätternrundan.
Håkan Backlund gör i sommar sin åttonde runda som ledare för Ride of Hope under Vätternrundan. Håkan Backlund gör i sommar sin åttonde runda som ledare för Ride of Hope under Vätternrundan.
Cykling är ett stort intresse i allmänhet för Håkan. Här är han vid Tour de France Grand depart 2022 i Köpenhamn. Cykling är ett stort intresse i allmänhet för Håkan. Här är han vid Tour de France Grand depart 2022 i Köpenhamn.
Ride of Hope består av flera initiativ, där du som cyklist kan delta på olika sätt. Ride of Hope består av flera initiativ, där du som cyklist kan delta på olika sätt.
Sedan starten har över tusen cyklister samlat in över 15 miljoner kr till barncancerfondens viktiga ändamål. Sedan starten har över tusen cyklister samlat in över 15 miljoner kr till barncancerfondens viktiga ändamål.
Artikel

Ride of hope-ledaren: ”Känns så betydelsefullt”

2022-11-22

Från att han hörde talas om Ride of hope har det varit naturligt för Håkan Backlund att engagera sig på olika sätt. I sommar gör han sitt åttonde år som ledare under Vätternrundan.
    – Det känns så betydelsefullt att kunna dra ett litet strå till stacken, säger han.

Genom samlingsnamnet Ride of hope cyklar hundratals cyklister varje år i olika initiativ för att samla in pengar till Barncancerfonden. Ett av dem är alla ledarledda grupper under Cykelveckan i Motala. Håkan Backlund fick nys om Ride of hope genom en annons för omkring tio år sedan och har varit en fast medlem sedan dess.
    – Här kan jag förena nytta med nöje och det ger en helt annan mening med cyklandet. Vi märker för varje år att initiativet blir alltmer känt och genom att vi syns kan vi ge de drabbade barnen och familjerna möjligheter, säger Håkan.

Åttonde rundan som Ride of hope-ledare

Nästa sommar gör hans sin elfte start i Vätternrundan. Åtta av dem som ledare för en Ride of hope-grupp.
    – Det är enormt roligt att få vara med och bygga någonting tillsammans. För vår del handlar det inte bara om Vätternrundan-helgen, utan det börjar redan i oktober med att vi träffas för en upptaktsträff och sätter riktlinjerna inför säsongen. Sedan har vi gruppträningar kontinuerligt under året för att skapa en vi-känsla och ge förutsättningar för en trygg och säker gruppcykling under Vätternrundan.

I Håkan Backlunds 20-mannagrupp till 2023 års lopp har ungefär hälften varit med tidigare, varav en stomme som har hängt ihop i fem–sex år.
    – Det blir alltid en härlig blandning med en stark gemenskap. För min del är det viktigaste att vi har roligt tillsammans, liksom att vi cyklar tryggt och säkert. Att cykla tillsammans i grupp är en helt annan upplevelse än att cykla själv. Inte minst prestationsmässigt, där man höjer sig själv flera steg när man får hjälp av andra, säger han.

Första året är fortfarande speciellt

Av de tio avklarade rundor runt Vättern är det en som Håkan minns allra mest.
    – Det första året är alltid något extra speciellt. Då var det verkligen alla känslor på en och samma gång när jag var på väg mot målet – tårar, skratt, glädje. Allt bara forsade ur mig. Det känner jag inte nu på samma sätt, utan i stället får jag vara med och dela den känslan med de i min grupp som gör sina första lopp. Det är mäktigt och kanske det bästa av allt med att vara ledare.

I år ska han få känna av målrakan flera gånger. Utöver Vätternrundan 315 ska han även ge sig på MTB-Vättern, Halvvättern och Vätternrundan 100.
    – Ja, den här gången ska jag försöka klämma in samtliga fyra lopp som jag får vara med på. Hela helgen är jätterolig och jag stormtrivs i Motala. Det är fantastiska lopp, alltifrån start till målgång med service och depåer utmed banan. Publiken också, särskilt de nya sträckorna på Vätternrundan 315 där de små samhällena verkligen har slutit upp och hejat längs vägen, säger Håkan.

”Obligatoriskt inslag på cykelsäsongen”

Att komma tillbaka år efter år är det nämligen ingen tvekan om.
    – Det är ett obligatoriskt inslag på cykelsäsongen. Första året jag cyklade tog det säkert ett par veckor innan jag bestämde mig för att cykla igen. Då var jag helt slut. Det är så klart fortfarande en stor ansträngning, men numera börjar jag tänka på nästa års Vätternrundan redan på väg in i sista svängen in till Motala.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat, Barncancerfonden

Cykla Vätternrundan för Barncancerfonden

Vill du cykla Vätternrundan och samtidigt skänka pengar till Barncancerfonden?

Cykla antingen i någon av Ride of Hopes 20-tal grupper, där Vätternrundan skänker en summa motsvarande en startavgift per grupp, eller anmäl dig till en av loppets välgörenhetsplatser.

För att anmäla dig till en välgörenhetsplats på Vätternrundan 2023, loggar du in på mina sidor på Vätternrundans hemsida och anmäler dig till någon av de platser som är utmärkta med Barncancerfonden. En anmälan kostar 250 kronor extra som går oavkortat till Barncancerfonden. Vätternrundan skänker även 250 kronor extra för varje deltagare som köper en välgörenhetsplats.

Det finns också platser kvar i vissa Ride of Hope-grupper. Där anmäler du dig direkt till respektive gruppledare. Information hittar du här.

Du kan också få chansen att vara ledare för en Ride of Hope-grupp i antingen Vätternrundan 315, Halvvättern eller Tjejvättern. Kontakta event@barncancerfonden.se om du är intresserad och vill veta mer.