”App, lapp – sa att du slapp!”
Jodå, den gamla räkneramsan är säkert gångbar för den som vill gallra i djungeln av mobilappar för cyklister. Men bättre är förstås att ta hjälp av en flitig användare av appar. Vi har vänt oss till Björn Lindberg – som har fixat en exklusiv app-guide för tidningen Cykla.
Björn är från Spånga och får betecknas som en hängiven elitmotionär. Framför allt ser han sig som en långlöpare, men det blir mycket cykel också. Björn har trampat Vätternrundan två gånger – med 10.45 som bästa tid – och cyklar dagligen till jobbet. Vilket är lika med 2,4 mil tur och retur.
Totalt blev det över 500 träningsmil på cykel under det gångna året. Den delen behärskar således 53-åringen fullt ut. Men han är också insatt i den nya teknik som svallar över oss i takt med att mobiltelefonerna blir sinnrikare. Utbudet av applikationer, eller appar kort och gott, har fullkomligen exploderat. För den oinvigde framstår det lätt som ett virrvarr. Därför kan det säkert vara välkommet med vägledning från någon som är bekant med den här världen.
– Jag tycker att det är jättetrevligt med appar, bekräftar Björn och berättar:
– Jag filmar och fotograferar mycket och har tagit det lite som utmaning att göra allt med mobilen. Det blir riktigt bra. Det finns så pass sofistikerade redigeringsappar att jobba i numera att man utan större tekniska kunskaper kan göra färdigt hela filmer i telefonen.
Björn finner uppsjön av appar, med cykelinriktning, ungefär lika okomplicerad. Svårigheten är snarare att hitta den app som uppfyller behoven bäst – och som ger mest valuta. Tillverkarna vill förstås tjäna kosing på sina produkter och använder diverse knep för att knyta till sig abonnenter.
– Det har blivit en klar uppdelning i gratis- respektive betalappar, konstaterar Björn. De som tar ut pengar lockar med en gratisversion som inkörsport och som regel innehåller ganska få funktioner. Vill man sedan lägga till finesser kostar det pengar.
Ibland är det motiverat att slanta upp för en betaltjänst, men Björn menar att det inte skadar att vara om sig och kring sig och leta lite extra.
– Jag tycker att det finns en poäng i att hitta så bra appar som möjligt till så lågt pris som möjligt. Helst vill man ju ha en kostnadsfri app med mycket finesser och utan reklambanners. Och det går faktiskt att hitta, hävdar han.
I Björns guide (som du hittar här) ingår sju mobilappar. Angivna priser är de som gällde i december. Kommentarerna om varje app är helt och hållet Björns personliga åsikt.
Text: Per Gustafsson