Sollentuna kommun satsar på vintercykling. Projektet Vintercyklist som pågår mellan december och mars låter 50 invånare cykla med utrustning anpassad för vintern.
På bilden visas en av cykelbanorna längs Sollentunavägen som byggdes 2016.
Malin Berger, trafikplanerare på Sollentuna Kommun, tycker att det är superkul att så många vill testa vintercykling i kommunen.
Artikel

Prisad kommun satsar på vintercykling

2018-11-06

I vinter ska Sollentunas gator fyllas med cyklister. Projektet Vintercyklist är en satsning där kommunen, i samarbete med nätverket ResSmart, låter 50 invånare cykla hela vintern lång.

 Sollentuna kommun vill få fler att se nyttan av att cykla, även vintertid. Under hösten har de efterlyst Sollentunabor som mellan den 1 december och 31 mars är villiga att bryta gamla resvanor och välja cykeln. Fler än 450 intresseanmälningar kom in innan ansökningstiden gick ut, något som gläder Malin Berger, trafikplanerare på Sollentuna kommun.
   – Jag tänkte att vi skulle få svårt att få in 50 ansökningar, men intresset har varit jättestort. Det verkar vara många som är sugna på att testa vintercykling och det tycker vi är superkul, säger hon.

Som vintercyklist i Sollentuna får man sin cykel utrustad och anpassad efter vintervädret. Ingår gör bland annat vinterdäck med byte, reflexväst och cykellysen. I motprestation förväntar sig kommunen att de utvalda cyklar minst fem kilometer tre dagar i veckan.

 I intresseanmälan har invånarna fått skicka en motivering. Den väger tungt när kommunen nu ska välja ut vilka som ska få delta.
   – Vi vill få med folk som verkligen är sugna på att testa. Samtidigt vill vi ha en så stor spridning som möjligt med folk från olika kommundelar av blandad ålder. Vi ser gärna att de också har skilda vanor av att välja cykeln, säger Malin Berger.
   – Förhoppningsvis mynnar det här ut i något bra. Det hade varit väldigt roligt om det blir något återkommande. Nu vet vi att det finns ett stort intresse.

Sollentuna har tidigare fått utmärkelser som cykelkommun. Bland annat för Årets cykelprestation i Stockholms län 2017.
   – Vi fick priset för vad vi åstadkom för cyklisterna 2016. Då gjorde vi en satsning där cykelnätet byggdes ut. Vi arbetar mycket med cykling. Sopsaltning av de stora vägarna och annan underhållning. Det finns goda förutsättningar för folk att cykla, även på vintern, säger Malin Berger.

Text: Johan Fransson
Foto: Sollentuna kommun


ResSmart

ResSmart är en plattform för erfarenhetsutbyte, kunskapshöjning och samarbete kring arbetet med hållbara resor i Stockholms län. I dag består ResSmart av 22 kommuner i länet samt SLL och Regionala cykelkansliet.

Cykelkampanjen går att följa via sociala medier på #cyklaisollentuna.