Britta Johansson Norgren laddar för en ny långloppssäsong på skidor. Men först väntar de 30 milen runt Vättern.
Träning, träning och åter träning. Det gäller att vara förberedd när skidsäsongen startar.
Britta Johansson Norgren.
Artikel

Pirrigt långlopp för Britta Johansson Norgren

2019-05-20

Britta Johansson Norgren har vunnit den totala långloppscupen på skidor de fyra senaste säsongerna.
    Men nu är det ett annat långlopp som hägrar – på två hjul runt Vättern.
    – Pirrigt, men samtidigt spännande. Tidigare har jag ju knappt cyklat någonting, säger Britta.

När Britta Johansson Norgren ställer sig på startlinjen i Motala blir det premiär för att cykla de 30 milen runt Vättern.
    Lite nervöst är det, men vad ska man göra när startplatsen dök upp i en klapp av maken på julafton?
    – Både jag och min man Jonas är ju ute mycket inom idrotten, men på varsitt håll. Det här blir en chans för oss att kunna göra något tillsammans, säger Britta.
    – Och sedan ringde Robin och frågade och då var det svårt att tacka nej.

Robin heter Bryntesson i efternamn, är tidigare klubbkamrat med Britta i Sollefteå Skidor IF, men numera aktiv i Sockertoppen vars huvudmål är att sprida kunskap om diabetes. Detta samtidigt som man strävar efter att få barn, ungdomar och vuxna med eller utan sjukdomen ska hitta glädje i ett aktivt liv.
    Skidprofilen Bryntesson, som själv är diabetiker, startade föreningen för tre år sedan.
    – Att cykla loppet tillsammans med Sockertoppen känns riktigt kul samtidigt som jag vet att vi alla cyklar för en bra sak, säger Britta.

Annars har det inte blivit så mycket cykling för Brittas del genom åren, eller som hon själv uttrycker det: ”Jag har inte cyklat alls”. Fokus under alla år har legat på träning med rullskidor och på vanliga skidor.
    Men den här våren har cykeln plockats fram för att göra kroppen redo för alla mil mellan start och målgång i Motala.
    – Den andra träningen är fortfarande prio, men självklart har det blivit en del cykling också. Tyvärr har vi haft snö under en vecka nu i maj, vilket är lite tråkigt med tanke på cyklingen, men det ordnar sig.

Britta Johansson Norgren kan se tillbaka på ännu en riktigt fin skidsäsong. Totalseger för fjärde året i rad i långloppscupen, med bland annat seger på klassiska Vasaloppet, är idrottsmeriter som få kan skryta med. Dessutom är Britta historisk genom att ha åkt hem flest etappsegrar under säsongerna.
    – Ja, det har verkligen gått riktigt bra. Långloppscupen har varit ett stort mål, och det är kul att jag fortfarande känner att jag utvecklas, säger Britta som dock har börjat se slutet på sin karriär, även om hon inte tänker lägga skidorna på hyllan än.
    – Jag har fortfarande inte vunnit Birkebeinerrennet i Norge, jag blev tvåa i år, bara det är en morot att fortsätta. Sålänge som jag känner att jag kan bli bättre och utvecklas kommer jag att satsa, men jag har börjat förbereda mig själv på att sluta.

En annan morot är det stundande loppet runt Vättern tillsammans med Team Sockertoppen. Vad tiden blir spelar inte så stor roll, det viktiga är ta sig i mål.
    – Jag har jättesvårt att säga någon tid, men jag vet att det är stor skillnad på att cykla ensam jämfört med att ligga på rulle tillsammans med andra i en klunga. Bara att våga ligga på rulle i hög fart känns som en utmaning, säger Britta och skrattar.
    – Så det stora målet är att sig runt. Samtidigt som det känns lite pirrigt ska det bli roligt att genomföra loppet. Det blir en ny slags utmaning för mig.

Med Vasaloppet och Vätternrundan avklarade är du halvvägs i mål till En Svensk Klassiker. Är det något som lockar dig?
    – Ja, jag har funderat på det, men det blir inte år eftersom de andra loppen krockar med träningsläger, säger Britta.
    – Men jag skulle definitivt kunna tänka mig att genomföra en Klassikern. När jag avslutar min karriär vill jag känna att jag har något annat att satsa på. En Klassiker skulle då innebära att jag behåller motivationen att träna när min aktiva karriär är över.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat


 

Britta Johansson Norgren

Ålder: 36 år.
Familj: Maken Jonas Johansson, 36, tränare i svenska skidskyttelandslaget, och dottern Emilia, 8.
Bor: Östersund.
Intressen: ”Det har varit dåligt med tid för annat än skidåkningen, men jag älskar djur och natur. Det skulle jag vilja ha lite mer tid för.”
Tävlar: I längdskidor för Sollefteå Skidor IF och för Lager 157 Skiteam i långloppscupen.
Bästa idrottsminne: ”OS i Turin 2006 var väldigt roligt.”
Meriter, VM: Silver och brons på stafett, 2011 och 2009. SM: 1 guld, tre silver och sex brons. Vasaloppet: Seger 2019 och 2017, tvåa 2016, 2015 och 2014. Tjejvasan: Seger 2019, 2017 och 2016. Visma Ski Classics (långloppscupen): Totalsegrare de fyra senaste säsongerna.