Sofia Henriksson, Sveriges Mästerkock 2020, är en hängiven idrottsfantast. Och nu har hon även fastnat för cykling. Sofia Henriksson, Sveriges Mästerkock 2020, är en hängiven idrottsfantast. Och nu har hon även fastnat för cykling.
"Jag är för social för att cykla Vätternrundan ensam", säger Sofia, som har hittat en grupp hon både tränar och ska cykla loppet tillsammans med.
Träningen inför loppet är i full gång och hon har även gjort en bikefit för att optimera förutsättningarna. Träningen inför loppet är i full gång och hon har även gjort en bikefit för att optimera förutsättningarna.
Artikel

På cykeln är det andra måltider för Sveriges mästerkock

2022-05-11

Mästerkocken Sofia Henriksson gillar att nörda ned sig i saker. Just nu handlar mycket om träning, Klassikern och att förbereda sig inför sommarens Vätternrundan.
    – Det är något jag har drömt om sedan jag var liten. Det är kul att utmana sig själv. Men det kanske också är någon sorts 30-årskris, säger Sofia och skrattar.

Sofia Henriksson cyklade Tjejvättern för fyra år sedan som en del i hennes Tjejklassiker. Nu är det snart dags att ta sig till Motala igen – för en ny, större utmaning. Då ska hon ställa sig på startlinjen för att ta sig an mer än den tredubbla distansen.
    – Det känns bra, men också lite läskigt. Bortsett från min Tjejvättern är jag helt nybörjare på cykling. Den här gången har jag dock insett att en bra cykel rullar nästan automatiskt, säger hon.
    – Då körde jag ensam på en damtralla och det var tufft. Det var en så dålig cykel, utan växel, som jag dessutom fick punka på. Jag ville bara ta mig runt, så jag körde på. Det tog sex timmar, men i mål kom jag.

Bikefit gör henne redo inför Vätternrundan

I år lär det bli annorlunda. Nu ska hon köra på en racer och för att få optimala förutsättningar under uppladdningen har Sofia gjort en bikefit för att justera alla inställningar på cykeln.
    – Jag älskar att nörda ned mig i olika saker, inte minst i träning. Det ger en helt annan inblick och förståelse ju fler timmar man lägger på det, säger hon.

Dessutom har hon gått med i en grupp som ska cykla tillsammans såväl inför som under loppet.
    – Det känns väldigt tryggt. Vasaloppet gjorde jag ensam och att cykla på egen hand den här gången också kändes inte så lockande. Sedan är jag nog lite för social också, säger Sofia och fortsätter:
    – Jag älskar gemenskapen kring motionslopp. Det blir så himla härlig stämning.

Vad är det som lockar med Klassikern?
– Min mamma gjorde det när jag var barn, så det har varit något som jag har drömt om sedan jag var liten. Det är kul att utmana sig själv. Sedan kanske det är nån sorts 30-årskris också, säger Sofia som fyller jämnt den 1 januari nästa år.

Sofia vann Sveriges Mästerskock år 2020

Familjens idrottsintresse smittade av sig tidigt, vilket har gjort att sport och träning har varit en stor del av Sofias liv från barnsben.
    – Det betyder jättemycket för mig och är något som jag får energi av, särskilt sporter där jag får komma ut och njuta av naturen.

Hon beskriver sig som en tävlingsmänniska som tävlar i allt hon gör – inte bara i idrottssammanhang. Något som märktes tydligt när hon tog hem titeln som Sveriges Mästerkock 2020, vilket blev starten på en ny karriär… Ja, ett nytt liv. Nu lever hon på sin matlagning och har blivit en framgångsrik matinspiratör på nätet.
    – Nu får jag jobba med det absolut bästa jag vet. I min podd (Always hungry) till exempel, där jag träffar alla typer av människor – från idrottare till artister. Alla har ju någon sorts koppling till och tankar kring mat, säger hon.

Att ta sig runt är hennes huvudsakliga mål

Via sina sociala medier vill hon också inspirera andra – framför allt kvinnor.
    – Det är trots allt flest män som anmäler sig till motionslopp. Jag anser mig inte vara någon atlet direkt, så kan jag klara av det kan alla göra det.

Vad har du för mål med årets Vätternrundan?
 – Att ta mig runt är det huvudsakliga. Men det ska bli väldigt kul att komma tillbaka och uppleva hur vackert det är runt Vättern igen. Jag har inte varit i de trakterna så mycket annars, men under Tjejvättern upptäckte jag vilket fint landskap det är.

Med omkring en och en halv månad kvar till loppet är förberedelserna i full gång.
    – Nu ser jag fram emot att köra på. Det är riktigt härligt nu när de tar bort allt grus på vägarna också. Så det är fullt ös just nu – med massa mat … och cykling.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Vill du göra som Sofia Henriksson och cykla Vätternrundan 315 i sommar?
Läs mer och anmäl dig här!

Sofia Henriksson

Ålder: 29.

Bor: Kungsholmen, Stockholm.

Familj: Sambon Ville, mamma, pappa och två äldre bröder.

Yrke: Matkreatör, kock och poddare.

Intressen: Mat, resa och äventyr.

Dold talang: Kan lösa rubiks kub på under två minuter.

Bästa cykelfikat: Kardemummabullar eller chokladbollar.

Favoriträtt just nu: ”Nu när det är grillsäsong måste jag säga grillat – oavsett vad det är. Sparris, hamburgare, spetskål…”