Det blev en premiär att minnas för årets Vätternrundanträning på Zwift. 2 000 cyklister var anmälda och 1 400 kom till start.
Artikel

Nu kan du tävla med Vätternrundan på Zwift

2019-05-31

Den 11 juni 2019. Lägg datumet på minnet. Då är det nämligen premiär för Vätternrundans första Zwifttävling, där cyklister från hela världen har möjlighet att delta – utan att lämna huset.

Vid tolv tillfällen har cyklister från hela världen kunnat samlas på träningsplattformen Zwift för att cykla ihop under Vätternrundans flagg. Nu återstår det bara en virtuell utmaning innan Cykelveckan i Motala drar i gång – The Zwift Vätternrundan Fondo, som innebär åtta mils tävlingscykling.
    – Det blir spännande att se om det här kan bli en stor grej. Internationellt har det redan startats ett gäng rena e-cykellag som tävlar online. Det är precis likt ett datorspel, men här är skillnaden är att deltagarna faktiskt cyklar, säger Fredrik Almgren som projektleder Vätternrundans E-fondo.

Vätternrundans träningspass över Zwift har varit väldigt uppskattade, berättar Fredrik. Som mest har 650 cyklister cyklat ihop under ledning av SZR, Swedish Zwift Riders.
    – Jag tror att det här kan bli något stort. Cykelsäsongen kan förändras och det dröjer nog inte länge innan vi ser cyklister som livnär sig på att cykla inomhus.
    – Att Vätternrundan nu arrangerar en tävling på Zwift är jättebra. Det kan i slutändan innebära att fler, även internationella cyklister, får upp ögonen för Cykelveckan i Motala.

För vem lämpar sig det här E-fondot?
– För en nybörjare eller förstagångscyklist under Vätternrundan kan jag tycka att det här blir för hårt. Tillhör man däremot en subklunga och är van vid långa och intensiva träningspass kan det här bli en riktigt bra uppvärmning inför de 30 milen, säger Fredrik Almgren.

Text: Johan Fransson


The Zwift Vätternrundan Fondo

Tid och datum: Den 11 juni klockan 18.30.
Värld: Watopia.
Bana: Out and Back Again (två varv).
Distans: 79,6 kilometer.
Höjdmeter: 606 meter.
Bonus: Alla deltagare som tar sig i mål låser upp Zwift-versionen av Vätternrundankollektionen.


Zwift

Ett interaktivt videospel där du på en trainer tar dig runt en bana som visas på tv-skärmen. I den virtuella världen kan du cykla med andra, eller för dig själv, och få fram all träningsdata från din träning. Med en smart cykeltrainer anpassas även motståndet automatiskt.

Anmäl dig här