Artikel

Nu är det nära – i morgon startar Vätternrundan

2016-06-16

Klockan 19.30 i morgon kväll rullar de första cyklisterna iväg från Motala. 
Med drygt ett dygn kvar till första start kollar Cykla.se läget med Sven Montelius, arrangemangsansvarig för Vätternrundan.
– Läget är under kontroll, säger han. 

Cykelveckan har varit i gång sedan i fredags då Minivättern som vanligt var först ut. Under torsdagskvällen går Grand Prix-loppet Vättern GP samt Vacchi Invitational i centrala Motala, men cykelveckans klimax nås först i morgon och på lördag när över 20 000 cyklister tar sig an det 30 mil långa loppet runt Vättern. Och i morgon är det äntligen dags för årets upplaga.
– Förberedelserna är i full gång och filar just nu på de sista detaljerna. Vid lunchtid i dag (torsdag) öppnade mässan och nummerlappsutdelningen, säger Sven Montelius.

Just när det gäller nummerlappsutdelningen ser han gärna att så många som möjligt kommer och hämtar ut sina nummerlappar så tidigt som möjligt.
– Har man möjlighet vore det jättebra om man kunde göra det redan i dag eller i morgon förmiddag. Under eftermiddagen i morgon blir det högt tryck och risk för köer. Ju fler som kommer tidigt, desto bättre, säger Sven Montelius.

Vädret har varit en stor snackis under veckan. Under torsdagseftermiddagen såg prognosen mer gynnsam ut än tidigare i veckan, då det varnades för rikligt med regn.
– Det har ändrat sig efter hand, till det positiva. Även om vi räknar med regn och har beredskap för detta, hoppas vi att det blåser över och att vi klarar oss. Annars är temperaturen viktigast och just nu ser det bra ut, säger Sven Montelius.

Har du några sista uppmaningar till cyklisterna inför morgondagen?
– Att verkligen ta det försiktigt. Särskilt genom Jönköping och Bankeryd där det har dykt upp några nya avsmalningar, samt sista biten från Askersund. Då börjar cyklisterna bli trötta och det är mycket bilar ute på vägarna.

Sven Montelius, arrangemangschef Vätternrundan.

Sven Montelius.


Text: Pierre Henriksson
Foto: Micke Fransson/Vätternrundan (bilden är ifrån starten av fjolårets runda)


Här är torsdagens program

17:00 Uppvärmning Maif-ungdomar och deltagare i Vacchi Invitational
17:15 Presentation av deltagare i Vacchi Invitational
17:20 Start Vacchi Invitational
17:40 Målgång Vacchi Invitational
17:45 Prisutdelning Vacchi Invitational. Uppvärmning Dam
18:00 Presentation av Damklass
18:05 Start Damklass
18:40 Målgång Damklass
18:45 Prisutdelning Damklass. Uppvärmning Herr
19:00 Presentation av Herrklass
19:05 Start Herrklass
20:00 Målgång Herrklass
20:05 Prisutdelning Herrklass