Martin Strugholz cyklar från hemstaden Soest i Tyskland till Motala för att cykla Vätternrundan.
Framme i Sverige slog Martin upp tältet vid havet. Och passade på att ta sig ett dopp.
Kalmar var ett av stoppen på väg norrut. Härifrån gick resan mot Oskarshamn och färjan över till Gotland.
Artikel

Martin startar sin Vätternrunda i Tyskland

2019-05-28

När tyske Martin Strugholz ställer sig på startlinjen inför Vätternrundan har han redan runt 120 färska cykelmil på svensk mark i benen.
    Martin cyklar nämligen från hemstaden Soest i Tyskland för att göra sin första runda runt Vättern.
    Och sedan ska han cykla hem igen.
    – Jag är spontan av mig och älskade idén direkt, säger Martin.

Martin Strugholz älskar naturliv och att cykla. Och hemma i Soest, drygt fyra mil öster om Dortmund, är det just cykel som gäller som transportmedel. Eller tåg, om sträckan är lite längre.
   – Jag har en racer, en MTB och en resecykel. Jag sålde min bil för fem år sedan, så numera sker alla resor med cykel eller tåg, säger Martin.

Och det är entusiasmen för cykling som gjorde att han nu är inne på en sju veckor lång cykelupplevelse i södra Sverige. När Martin till slut cyklar in i hemstaden Soest har han klarat av över 250 mil på cykelsadeln.
   – Idén med hela resan kom från en kompis i cykelklubben hemma i Soest och jag älskade den direkt. Tyvärr hoppade han av projektet, men jag bestämde mig för att genomföra det på egen hand.

Martin Strugholz är en stor Sverigevän. Bara under de tre senaste åren har han besökt Sverige åtta gånger och nu ser han fram emot att cykla sig fram genom, som han säger, den vackra svenska landsbygden.
   Nätterna kommer han huvudsakligen att tillbringa i tält, ”just för att få vara nära naturen”, men i de lite större städerna är det vandrarhem som gäller.
   – Jag gillar att tillbringa tid ute i naturen och känner mig väldigt kopplad till den, säger Martin.
   – Och Sverige har jag alltid tyckt om. När jag har kommit hem från mina resor har jag alltid känt mig väldigt avslappnad. Mycket tack vare det svenska folket med er vänlighet och ert lugn – och det vackra landskapet förstås.

När Martin cyklar av båten mellan Travemünde och Trelleborg väntar cykling genom Skåne och därefter utmed den svenska östkusten till Oskarshamn. Där blir det båt över till Gotland, cykling runt ön, och sedan färja tillbaka till Nynäshamn.
   – Jag kommer inte bara att trampa på och ”äta mil”. Jag vill se och uppleva saker utmed vägen. Listan över allt som jag vill uppleva är lång, men jag planerar inte exakt vad jag ska se och göra. Jag har tid och kommer att stanna där jag känner för det, säger Martin.

Väl framme på det svenska fastlandet igen rullar Martin söderut från Nynäshamn mot sjön Slätbaken utanför Söderköping. Därifrån blir det båt på Göta Kanal och drygt nio mil och ett antal slussar senare är han framme i Motala.Och där väntar Vätternrundan.
   – Tidigare har jag sprungit några maratonlopp, men arrangerade långlopp på cykel har jag aldrig gjort tidigare. Att nu få cykla Vätternrundan ska bli väldigt roligt, säger Martin.

Med 30 avklarade mil runt Vättern i benen styrs kosan norrut från Motala. Via Mariestad, Trollhättan, Göteborg och Kattegatleden till Helsingborg avslutas sedan Sverigeäventyret där det startade – i Trelleborg.
   Väl framme i Travemünde väntar sedan lite drygt 30 mil till hemmet i Soest.
   – Jag har vänner som bor nära Örebro, men jag ser fram emot att träffa alla människor som jag möter på vägen och förstås allt som finns att se och uppleva under själva Vätternrundan, säger Martin.
   – Det här är ett äventyr som jag verkligen har längtat efter och planerat länge.

Vad säger familjen och dina vänner om din resa? Den låter ju lite galen, men på ett roligt och äventyrligt sätt…?
– De känner mig och min spontanitet, att jag gillar att ta initiativ. För dem är det inte något ovanligt när jag gör sådana här saker.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Martin Strugholz

 


Martin Strugholz.

Ålder: 55 år.
Familj: Ensamstående.
Bor: I staden Soest, ca 40 km öster om Dortmund.
Intressen: Cykling, spela klassisk gitarr, segling och bergsvandringar.
Klubb: RSV Hansa Soest.