Artikel

Marcus runda bäddar för klassikern på 20 timmar

2017-06-17

Att genomföra Vätternrundan är inget annat än en stark prestation. En Svensk Klassiker är självklart en nivå upp.
Eksjöbon Marcus Birgersson höjer ribban ytterligare.
–  Planen är att göra klassikern under 20 timmar, säger  Marcus, som efter årets Vätternrundan har alla möjligheter att nå målet.

Marcus ser oförskämt oberörd ut när han vandrar runt efter målgången.  Men trots en riktigt bra tid är han inte helt nöjd.
– Jag hade en förhoppning att köra på nio timmar. Nu blev det nio timmar och nio minuter. Det gör att det ser bra ut inför fortsättningen.

Marcus har som mål att genomföra En Svensk Klassiker på totalt 20 timmar, eller helst någon minut under. Och det har börjat bra. Han inledde klassikern med årets Vasaloppet med tiden 6.55. Nästa utmaning blir Vansbrosimmet, som han nu tänker intensivträna inför.
– Kan man få en hyggligt bra crawl-teknik så betyder det mycket.

För att få en bra tid på Vätternrundan hade Marcus stark support av fem kompisar som ställde upp som hjälpryttare. Av gruppens sex medlemmar kom fem av dem in tillsammans. Den sjätte medlemmen fick släppa efter Bankeryd.
– Det är fjärde gången jag cyklar Vätternrundan och den här gången hade vi perfekta förutsättningar, säger Marcus som vid fotograferingen hamnar i gullstol hos kompisarna Håkan Ståhl och Mikael Lindström.

Vad är anledningen till att du försöker göra klassikern under 20 timmar, vadslagning?
– Nej, det är mer en kul grej. Jag har gjort klassikern förut, men den här gången vill jag göra den ”rätt” under ett kalenderår och det vore häftigt att komma  under 20 timmar.

Ska man klara en sådan tidsgräns krävs givetvis mycket träning. Hur får du ihop livspusslet?
– Jag tränar mellan tio och femton timmar i veckan. Just nu är jag föräldraledig och då blir det en hel del löpning med joggingvagnen.