”Aldrig Vätternrundan, det är för långt!” Morgan Johansson var länge bestämd att han inte skulle cykla runt Vättern, men nu är han anmäld till nästa års lopp. ”Aldrig Vätternrundan, det är för långt!” Morgan Johansson var länge bestämd att han inte skulle cykla runt Vättern, men nu är han anmäld till nästa års lopp.
Fem Iron Man och 27 maratonlopp har Morgan på sitt idrotts-cv. Nästa år kan han även lägga till Vätternrundan på listan. Fem Iron Man och 27 maratonlopp har Morgan på sitt idrotts-cv. Nästa år kan han även lägga till Vätternrundan på listan.
Naturupplevelser och häftiga äventyr. Allt kan upplevas när man är på cykelsemester. Naturupplevelser och häftiga äventyr. Allt kan upplevas när man är på cykelsemester.
Artikel

Man ska aldrig säga aldrig – nu ska Morgan cykla Vätternrundan

2023-11-14

Det är inte många som kan mäta sig med Morgan Johanssons idrottsprestationer.
    Fem genomförda Iron Man, 27 maratonlopp, några ultralopp och två Halvvättern är verkligen inte fy skam.
    Däremot har han skippat Vätternrundan – för att ”det är för långt”. Men man ska aldrig säga aldrig…
    – Efter mina Iron Man har jag insett att det är ju faktiskt ”bara” 13 mil längre, så nästa år ska jag köra, säger Morgan.

”Aldrig Vätternrundan” har varit något av Morgans devis sedan han på allvar tog tag i träningen för drygt tio år sedan. Men man ska aldrig säga aldrig. Hans intresse för cykling har successivt vuxit under åren och nu ska den där devisen raderas ut för gott.
    – Under de senaste cyklingarna på IM har jag inte känt mig färdig med när distansen är slut. Då, när det har känts så himla roligt att cykla, har det varit dags att hoppa av hojen och börja springa i stället.
    Så nu ska jag mig an Vättern. Jag ser loppet som ett bra träningspass inför Iron Man i Kalmar.

Morgan räds inte att testa nya gränser

Intresset för löpträning tog sin början 2009. Året efter sprang han milen på tävling för första gången och sedan dess har ”dumheterna”, som Morgan kallar det, bara ökat.
    – Var sätter man gränserna inom idrott? Jag provade att springa maraton ett par år senare och kände att det inte var så farligt.
    – Så halkade jag in på Iron Man och ville prova det. Sedan har det bara rullat på med lopp och tävlingar.

Att testa idrottsliga gränser är som sagt inget som Morgan är rädd för. Tillsammans med några kompisar sprang de Vasaloppsdistansen på hemmaplan bara för att testa om de kunde klara det – vilket de gjorde.
    Och i början av året sprang Morgan och en kompis ett maraton varje söndag sju veckor i rad. ”I ganska lugnt tempo, vi sprang dem på cirka fyra timmar”, poängterar Morgan.
    – Jag är en löparkille och maraton är min grej. Det är det ultimata loppet med en lagom lång distans att springa. Jag har sprungit i så många roliga tävlingar och jag får gåshud innan start varje gång.

För att orka alla distanser i en Iron Man är det mycket träning som gäller. Löpningen går av sig självt eftersom det är så roligt, men sedan gäller det att nöta längder i bassängen och mil på cykeln.
    Och det är här som cykelintresset har vaknat på allvar.
    – Cyklingen har under de senaste åren blivit allt roligare. Jag köpte en gravel för en månad sedan som jag älskar att vara ute och träna med.
    – Simning däremot är inte min grej, men det blir två pass i veckan. Egentligen bara för att jag ska undvika att drunkna under loppen…

Bygga en ”man cave” för cykling

Och med det nyväckta intresset ska Morgan nu ta sig an de 315 kilometrarna runt Vättern.
    – En av sönerna flyttade hemifrån för ett tag sedan och nu ska hans rum inredas till min ”man cave” med trainer och tv. Zwift har jag aldrig fastnat för, det funkar perfekt att köra långpass framför Hockeylördag på tv:n, säger Morgan.

Men allvarligt, med tanke på dina idrottsmeriter och tränande, kommer du verkligen att orka genomföra ett så långt cykellopp…?
Morgan skrattar åt den tydliga ironin.
    – Det ska nog gå vägen. Jag får helt enkelt lägga till ytterligare ett långpass på cykeln i träningsschemat.
    – Jag siktar på en tid som ligger runt samma tider som mina Iron Man, mellan 10–11 timmar. Och har jag tur kan jag kanske ”fulåka” med en bra grupp och snitta runt 35–36 kilometer i timmen. Men jag ska passera mållinjen i Motala!

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat


Vill du göra som Morgan och anmäla dig till Vätternrundan 315 eller något av de andra loppen under Cykelveckan? Läs mer och anmäl dig här!

Morgan Johansson

Ålder: 49.
Bor: Ljungby.
Familj: Två söner.
Gör: Projektledare på ett fastighetsbolag.
Bästa tid på maraton:  3.12 (Växjö 2014).
Bästa tid på Iron Man: 10.32 (Kalmar 2019).
Idrottsdrömmar: ”Att kunna hålla på så länge som möjligt och kroppen godkänner det. Målet är att springa en mara när jag är 70 år.”