Reiner Berndt, längst till vänster, och några av gänget som tränar hårt inför årets Vätternrundan. Reiner Berndt, längst till vänster, och några av gänget som tränar hårt inför årets Vätternrundan.
Det gäller att vara i topptrim när starten går i Motala. Joeri och Stefan på Livingroom jagar på gänget så att inomhusträningen ska ge resultat. Det gäller att vara i topptrim när starten går i Motala. Joeri och Stefan på Livingroom jagar på gänget så att inomhusträningen ska ge resultat.
Musikfestivalen Rock mot Cancer startade 2014. I år tar gänget båten från Hjo till Motala för att cykla runt Vättern och samla in pengar till barncancerfonden Västra. Musikfestivalen Rock mot Cancer startade 2014. I år tar gänget båten från Hjo till Motala för att cykla runt Vättern och samla in pengar till barncancerfonden Västra.
Artikel

Målmedvetna Hjo-cyklister tar ångbåten till Vätternrundan

2024-03-22

Klockan 15.00 den 14 juni avgår SS Trafik från hamnen i Hjo med destination Motala.
    Ombord finns 45 cyklister som alla har två stora målsättningar; att klara Vätternrundan och samla in mycket pengar till Barncancerfonden Västra.
– Från början var det bara en kul idé, som sedan bara växte. Det roliga är att hälften aldrig har cyklat loppet tidigare vilket ger en extra sporre, säger Reiner Berndt, en av arrangörerna.

Reiner Berndt är, som han själv säger, cyklist sedan födseln. Vätternrundan har han cyklat 20 gånger och fler ska det bli.
    Han är även en av arrangörerna till musikfestivalen Rock mot Cancer i Hjo som startade 2014. En ideell förening där 18 band uppträder gratis varje sommar och där varje intjänad krona går till Barncancerfonden Västra.
    – Totalt har vi samlat in snudd på sex miljoner kronor och bara förra årets festival inbringade 950 000 kronor… Jag får gåshud bara jag tänker på det, säger Reiner.

Och det är med dessa två intressen, rockmusik och cykling, som Reiner fick idén att med hjälp av cykeln skapa en möjlighet att samla in än mer pengar till fonden.
    – Idén växte och spred sig, så nu är vi 45 personer som ska cykla runt Vättern, säger Reiner.

Stort intresse från företag och privatpersoner

Reiner Berndt, Johan Blixt och David Davidsson är trion som håller ihop arrangemanget. De var även de som spånade fram tanken att varför åka runt Vättern till Motala när det går att åka rakt över sjön.
    Styrelsen för den klassiska Hjo-ångaren Trafik kontaktades och de tände på idén.
    – Den 14 juni står vi redo på kajen med rygg- och sovsäck, cyklar och personer som ska sköta markservicen. Drygt tre timmar senare är vi i Motala och börjar ladda för start i Vätternrundan klockan 04.00, säger Reiner.
    – Efter avklarat lopp checkar vi in på båten igen, äter en god middag och styr mot hemmahamnen i Hjo.

Hjo-gängets lopp runt sjön har redan satt sina spår, såväl i Hjo som på andra platser. Intresset är stort från såväl lokala företag som privatpersoner och bara själva dräktsponsringen har redan inbringat 120 000 kronor. Pengar som oavkortat kommer att gå till Barncancerfonden Västra.
    – Det känns fantastiskt att cykla för den goda sakens skull. Dessutom kommer vi att promota rockfestivalen under loppet vilket förhoppningsvis lockar fler till Hjo och därmed än mer pengar till fonden.

Tränar in hejarramsor till publiken

Med tre månader kvar till start ligger fokus på träning och väldigt mycket träning. Under mars blir det mest inomhus för gruppen med crossfit på tisdagar och spinning på söndagar. Sedan är det dags att dra ut på vägarna för att ladda ben och kropp med cykelmil.
    – Jag jagar på dem så mycket jag kan, både för att träna bålstyrka och allmän kondition som är viktigt att träna. Framför allt när alla kanske inte har utfört jättemycket fysiska aktiviteter tidigare…
    – Men det kommer att gå bra. Vi håller dessutom på att träna in hejarramsor till publiken, anspelade på Sveriges mest populära kommunslogan (I Love Hjo), så vi kommer att ha stöd under resan.

Hälften av gänget har inte cyklat Vätternrundan tidigare. Finns risken att några ”hoppar av” på hemmaplan i Hjo?
– Även jag har haft tanken att ”nej, nu skiter jag i det här” när jag har kommit till Hjo efter 18 mil, men i år kommer det att bli extra festligt att stanna för en paus. Och med den klassiska lasagnen i magen kommer det att gå bra.
    – Och säkerheten är väldigt viktig i gruppen. Beroende på förutsättningarna kommer vi därför att dela in oss i två eller tre grupper så att alla känner att de kan hänga med. Målet är att alla ska passera mållinjen i Motala för att sedan ta båten hem.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat

Rock mot Cancer

Festivalen startade år 2014 med att två vänner bestämde sig för att dela med sig av några av sina största passioner; rockmusik, kreativitet, möten mellan människor och att få vistas utomhus.
Samtliga rockband som uppträder gör det ideellt och alla intäkter går till Barncancerfonden Västra.
Årets festival är den 29 juni i Hjo Stadspark.

Läs mer om årets musikfest här!

Barncancerfonden Västra

Drivs av personer med egen erfarenhet av barncancer. Föreningen ger stöd till cancersjuka barn och deras familjer i Västra Götaland samt delar av Värmlands, Jönköpings och Hallands. Den får inga bidrag och är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag.
I Sverige finns sex lokalföreningar som alla går under Barncancerfonden: Södra, Västra, Östra, Norra, Stockholm Gotland och Mellansverige.

Vill du också skänka pengar till Barncancerfonden? Klicka in på länken!