Artikel

Målmedveten Myllymäki – både i och utanför köket

2016-05-04

Kändiskocken Tommy Myllymäki har alltid tävlat. Oavsett om det har varit i cykelrace, i löpspåret eller i kock-VM, har drivkraften varit densamma. Den starka viljan att ständigt bli bättre och få nya perspektiv.
–  Det gäller att vara målmedveten och bestämd, säger han.

När Tommy Myllymäki som liten besökte sin mormor i finska Österbotten hjälpte han alltid till med att skala potatis och rensa grönsaker. Det var aldrig tal om någon färdigmat, allt lagades från grunden. Kanske var det här som grunden till Tommys passion för mat lades. En ganska speciell rätt som gjorde extra intryck på Tommy var nävgröten med rågmjöl och fläsk.
– Så enkelt och så gott, för att inte nämna energirikt. Nävgröt är rikt på kolhydrater och fett, vilket gör att kroppen presterar länge, säger Tommy.

Tommy Myllymäki är en av Sveriges mest inflytelserika kockar. Han utsågs till Årets kock 2007 och har tävlat i kock-VM tre gånger, senast i år då han blev tredje bäst i världen på att laga mat. Men innan dess hade Tommy hunnit avverka många fotbolls- och innebandyträningar. Då var det träning fem kvällar i veckan som gällde. Han vet vikten av kost, motion och disciplin.
– Många gör misstaget att bli slav för sin egen diet. Man behöver inte gå överstyr med kosten direkt. När du ökar träningstimmarna får du automatiskt ett helt annat tänk när det gäller maten, låt det komma av sig själv, säger Tommy.

I höstas sprang Tommy Myllymäki Stockholm Halvmaraton för andra gången. Förberedelserna började han med flera månader i förväg, med träning fyra dagar i veckan. Samtidigt ökade han sitt matintag, undvek för mycket socker, alkohol och var noga med att inte missa någon måltid under dagen.
– När det börjar närma sig tävlingen brukar jag toppa formen genom att äta mer specifikt, till exempel proteiner och kolhydrater. Men jag följer ingen speciell kost.

Har du tips på ett snabbt och enkelt mål under intensiv träning?
– Gröt, ägg och bacon. Nyttiga shakes med bär och proteiner fungerar också, men det går lite emot mitt yrke. Jag tror inte på dryck som ersätter mat.

Hur mycket grönt och nyttigt tänker du när du lagar mat?
– När jag lagar mat på restaurang handlar det om variation och att få fram sensationella smaker. Där tullar jag aldrig på smaken. Hemma försöker jag vara nyttigare och använda mycket grönsaker. Min paradrätt är ugnstekt blomkål med kapris, salvia och enorma mängder smör.

Vilken är din favoriträtt?
– Grillad entrecôte, med grönsallad, salt och saft av citron. Mmmm, det tror jag att jag skulle kunna äta varje dag…  Supergott, nyttigt, superenkelt.

Text och foto: Qithara Inal


Tommy Myllymäki

Ålder: 37.
Familj: Frun Malin Qvänstedt och två döttrar.
Bor: Jönköping.
Gör: Äger och driver ett flertal restauranger, i Jönköping, Katrineholm och Stockholm.
Utmärkelser: Tommy Myllymäki har bland annat vunnit Årets kock 2007, 5:e plats i kock-VM Bocuse d’or Europa 2010, 2:a plats Bocuse d’or 2011, 3:e plats Bocuse d’or 2015.
Aktuell: Med sin tredje kokbok Fisk & Skaldjur. Han har tidigare gett ut böckerna Grönsaker: tillbehör och garnityr samt Såser.