Den populära hoppsektionen på Lugnets XCO.
Artikel

Lugnets nya XCO-bana håller världsklass

2018-07-11

Den nya XCO-banan på Lugnets mountainbikearena är nu klar och det är en bana i världsklass.
Redan den 14 juli kommer den första tävlingen – Lugnets XCO – att genomföras i regi av Falu CK och Borlänge CK.

– Det känns oerhört kul att kunna konstatera att vi nu är i hamn med det här projektet. Ett stort gäng som varit med under hela resan jobbar nu hårt för att få allt i ordning inför den stundande tävlingen, säger Jonas Boström, anläggningsansvarig på Falu kommun i ett pressmeddelande.

Lugnets XCO blir en ny tävling i tävlingskalendern för MTB-lopp. Tävlingen, som kommer att hålla en hög ambitionsnivå, har också en internationell prägel på både herr- och damsidan, såväl i elit- som juniorklasser.
– Vi ser redan att det finns ett stort intresse för banan, vilket är jättekul så klart. Men det är också viktigt att tänka på säkerheten, säger Jonas Boström och fortsätter:
– Den nya XCO-banan är en bana för den yttersta eliten, designad av eliten för eliten. Men flera sektioner passar även den stora massan, och det är viktigt för oss att även barn och unga ska kunna använda sig av det vi har att erbjuda på Lugnet.

Banan är uppmärkt så att Lugnets besökare kan cykla på den varje dag. Vid svårare sektioner väljer eliten A- eller B-linje, medan övriga väljer C-linjen eller helt enkelt cyklar vidare till nästa sektion.

Ett bra exempel på detta är pumptracken. Här kan vem som helst köra, till vardags eller bara för att finslipa tekniken.
– Det är ett tänk som genomsyrar hela bygget, att olika segment passar för olika typer av cyklister. Ung som gammal, världselit som motionär, säger Jonas Boström.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Ulf Palm