Team Giant Alpecin : portrait Fredrik Ludvigsson
Artikel

Ludvigsson utan stall – karriären i farozonen

2016-11-16

Proffscyklisten Fredrik Ludvigsson står utan stall inför nästa säsong.
I värsta fall kan det innebära slutet för 22-åringen.
– Jag får väl skaffa mig ett normalt jobb om det inte löser sig, säger Ludvigsson.

Tävlingskalendern för 2017 är fortfarande tom och nu börjar det brinna rejält i knutarna. Fredrik Ludvigsson från Jönköping har tagit till desperata metoder i hopp om att värvas till ett nytt proffsstall. Så här skrev han på sitt eget Twitterkonto i början av november:
”Still no contract for 2017, if you know a team who need a strong rider for 2017, please contact me”.
Drygt två veckor senare har fortfarande ingen hört av sig.
– Det går väldigt tungt och det är klart att jag är orolig. De flesta proffslagen har redan fullt inför nästa säsong, även om det finns några lediga platser i nuläget. Men i så fall kommer jag att få köra utan lön, och det känns inte särskilt lockande, säger han.

Fredrik Ludvigsson har under de två senaste säsongerna ingått i UCI World Tour-laget Giant-Alpecin. I september fick han dock besked om att kontraktet inte förlängs.
– Jag är medveten om att jag inte har presterat tillräckligt många bra resultat under 2016. Samtidigt har jag haft ett riktigt mardrömsår med två svåra krascher och skador till följd.
Eländet började redan i januari. Då blev han och fem andra lagkamrater påkörda av en bil under ett träningsläger i Spanien. När Ludvigsson i maj gjorde comeback i Belgien runt var olyckan framme igen.
– Det var två motorcyklar som körde in i klungan och jag var en av flera cyklister som drogs med i kraschen. Jag bröt båtbenet och tvingades gå med gips i fyra månader. Krascherna förstörde verkligen stora delar av säsongen, säger han.

Fredrik Ludvigsson avslutade den kaosartade säsongen i oktober och gjorde det starkt. I Tour of Hainan i Kina var han hjälpryttare åt lagkamraten Max Walscheid, som tog fem etappsegrar i tävlingen.
– Det blev lite av en revansch och det var skönt för självförtroendet, konstaterar han.

22-åringen har i det närmaste gett upp hoppet om att få en plats i något proffsstall. Däremot riktar han blickarna mot UCI Continental Circuits ­– den lägre proffsnivån.
– Det känns inte som att jag har så mycket till val. Det viktigaste är att jag får tävla och visa upp mig från min bästa sida. Gör jag en bra säsong blir det lättare att signa ett nytt kontrakt 2018, säger han och tillägger:
– Hittar jag inte något stall överhuvudtaget får jag sluta med cyklingen. Jag måste trots allt ha en inkomst och kunna försörja mig.
Däremot har Tobias Ludvigsson, storebror till Fredrik, löst kontraktsfrågan för 2017. Han lämnar Giant-Alpecin och återfinns i franska FDJ nästa säsong.

Text: Freddy Berg
Foto: Privat