Leonora Holst längtar till Vätternrundan i sommar. "Jag räknar ned dagarna", säger hon.
Artikel

Leonora – en av många förstagångsåkare i år

2022-05-25

Deltagandet i Halvvättern gav mersmak. När Leonora Holst nu fyller 18 passar hon på att göra debut på Vätternrundan 315.
    – Det ska bli riktigt kul! Jag räknar ned dagarna, säger hon.

För att få tillåtelse att cykla Vätternrundan 315 behöver man fylla 18 år under året. Därmed blir Nyköpingstjejen Leonora Holst, som blir myndig i november, en av de yngsta som står på startlinjen i Motala om en knapp månad.
    Men nybörjare i Cykelveckan-sammanhang är hon inte. I höstas cyklade hon halva distansen – och blev sugen på mer.
    – Det var verkligen jättekul. Så jag satte direkt upp målet att cykla Vätternrundan 315 i år. Mina föräldrar har kört det flera gånger tidigare och jag har fått lite experttips, säger Leonora.

Vilket är det bästa tipset?
– Att inta mycket energi och ofta. Mycket oftare än vad man tror. Och att inte ta ut sig i backarna, det är helt okej om det går lite långsammare där.

Dubbelt så många 18-åringar i år

I år kommer hon att få sällskap av extra många jämnåriga i startfältet. Vätternrundans folkhälsoinitiativ att bjuda alla som är födda 2004 på startplatsen har fallit väl ut. Hittills har dubbelt så många 18-åringar anmält sig jämfört med hur det brukar vara. Och Leonora hoppas att de kan hjälpas åt – både inför och under loppet. I mitten av maj lade hon ut ett inlägg på Facebook där hon ville få tag på andra i samma ålder.
    – Det är lätt att få för sig att man är ensam ung som ska cykla. Så jag tänkte att det kunde vara kul att kolla om det fanns andra som ska cykla, så att vi kan peppa varandra. Jag fick några svar, och förhoppningsvis kan vi hålla kontakten.

Men loppet ska hon genomföra på egen hand.
    – Visst kan det vara lättare om man är flera, men jag tycker att det är ganska skönt att cykla själv också. Jag ska visa alla att det går, säger Leonora.

Leonora ska göra En Svensk Klassiker

Vätternrundan 315 är bara den första av flera utmaningar det här året. Loppet är nämligen den första delen av hennes Klassiker – som (förhoppningsvis) avslutas med Vasaloppet i vår.
    – Jag försöker träna varierat inför alla moment. Men cyklingen är det som jag tycker är roligast, samtidigt som jag också tror att det blir den tuffaste utmaningen.

Hur är formen?
– Bra, men det går att få bättre. Jag tränar cykelintervaller på min trainer där hemma och långpass på helgerna. Jag försöker också tänka mycket på kosten och följer många av tipsen som Ica och Vätternrundan kommer med.

Nu räknar hon ned dagarna till loppet och ser fram emot att få ställa sig på startlinjen i juni.
    – Det stora fokuset nu är att tro på mig själv, behålla självförtroendet och tänka positivt. Nu har jag hållit i så länge, vecka efter vecka, och gjort det väldigt bra. Det ska bli riktigt kul och jag är väldigt taggad, säger hon.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Leonora Holst

Ålder: 17.

Bor: Nyköping.

Studerar: Hotell- och turismlinjen, årskurs 2.

Familj: Pappa Fredrik och mamma Joanna, plus två hundar.

Intressen: ”Cykel, dans och att laga mat”.

Anmäl dig till Vätternrundan 315 km

Vill du göra Leonora och cykla Vätternrundan 315 km? Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se.