Artikel

Lars växlade skidspåret mot cykelklassiker

2016-06-18

Van skidåkare. Ovan cyklist.
Beskrivningen gäller norskfödde Östersundsbon Lars Nilsen.
Men det blev en positiv Vätternrundan för hans del.
– Det gick förvånansvärt bra, säger han.

För Lars del var Vätternrundan ett led i hans klassikersatsning. Han brukar åka Vasaloppet och kände att det var dags att försöka ge sig på övriga klassikerlopp.
Och nu, halvvägs in i den fyrdelade utmaningen, är allt på topp.
– Absolut. Vasaloppet gick mycket bra. Trots att det var ovanligt lösa spår. Och även i dag blev det en fin resa. Trots att det bitvis var regn och blåst på andra sidan Vättern. Men visst. Lite kall blev man, summerar han.

Lars, med rötterna i Trondheim, nådde målet vid lunchtid. Det syntes att han hade mycket ork i behåll. Däremot fick han bita ihop lite extra av ett annat skäl.
– Jag hade ont som attan i knäet, men ändå gick det förbaskat bra. Jag överlevde, beskriver han med ett stort leende och fortsätter:
– Jag var faktiskt orolig för att krafterna skulle ta helt slut, men det gjorde de inte.

Har du förberett dig noggrant och träningscyklat mycket?
– Ja, jag har cyklat 100 mil. Och så har jag åkt mycket skidor. Det har blivit en hel del träning, Faktum är att jag köpte cykeln i år. Jag har faktiskt inte cyklat förut. Tidigare har jag bara åkt till och från jobbet.
Nu är du halvvägs klar med En Svensk Klassiker, hur känns det?
– Det känns skönt. Jag var jätteorolig för Vätternrundan eftersom det är så himla långt. Men det gick himla bra. Så nu är det Vansbrosimningen och Lidingöloppet kvar.

Text och Bild: Per Gustafsson