I köptagen? Då finns det en del att tänka på.
Mattias Nordström är själv cyklist och tävlar i mountainbike för Team Fridhems.
Artikel

Köpa ny cykel? Då har storleken betydelse!

2018-05-02

Det kan tyckas vara en djungel att köpa en ny racer. Men hittar du bara en cykel i rätt storlek har du kommit långt på vägen. Resten är mycket av en prisfråga.
   – Det ska vara rätt storlek både för benen och för överkroppen, säger Mattias Nordström, cykelansvarig på Stadium Svågertorp i Malmö.

Nu är det så klart inte alltid så enkelt som det låter att hitta en cykel i rätt storlek. Visst, det finns längdtabeller som de flesta märken går efter, men de kan vara lite otydliga.
– Längdtabellerna utgår från kroppslängden, vilket ger fel mått eftersom det är benlängden som är avgörande när man väljer ramstorlek. På två personer som är exakt lika långa kan det skilja några centimeter i benlängd, säger Mattias Nordström.

Dessutom kan storlekarna, om det är exempelvis medium eller large, variera beroende på tillverkare.
– Det viktigaste när man ska köpa en ny cykel är därför att verkligen ha koll på ramstorleken och den individuella benlängden. Hjulstorleken, däremot, är så gott som alltid 28 tum på landsvägscyklar till vuxna, säger Mattias Nordström.

Det finns flera sätt att se om en cykel är för stor. Ett tydligt exempel är om sadeln är ända nere i botten. Då är ramen för stor och geometrin helt fel. Det resulterar i en cykel som är jobbig att cykla på. På en cykel i rätt storlek syns sadelstolpen ganska mycket.
– Med en för stor cykel är avståndet till styret för långt. Det är ett problem som också kan uppstå när en person har längre ben och kortare överkropp. Då kan ramstorleken vara helt rätt för benlängden, men för lång för överkroppen. Då måste styrstammen bytas till en kortare så att avståndet blir mindre, säger Mattias Nordström.

I dag är de allra flesta cyklister, oavsett nivå, välinformerade om vad de behöver för cykel och utrustning. Men ofta med alldeles för stora förhoppningar om att hitta en billig cykel med riktigt bra komponenter. Något som sällan går att kombinera.
– Därför är det svårt att få en riktigt fin cykel för under 10 000 kronor, tyvärr, säger Mattias Nordström.

Vad ska man inte snåla på när man köper sin första landsvägsracer?
– För en nybörjare är faktiskt bra fälgar viktigare än bra växelkomponenter. Här gör en del märken jättefina instegsmodeller där de verkligen satsar på det mesta, men ändå håller ett lågt pris. Medan andra lägger krut på enstaka komponenter samtidigt som de har enkla fälgar. Tränar du regelbundet bör du ha fälgar som är bättre än på instegsmodellerna. Billigare fälgar och lager är inte byggda för intensivt tränande, säger Mattias Nordström.

I sitt jobb som cykelansvarig på Stadium har Mattias Nordström sett hur kunder har valt att köpa en cykel i fel storlek för att den är på rea. Men även om det är rea är det viktigt att hitta rätt storlek.
– Vid valet mellan en cykel i högre prisklass i fel storlek och en billig cykel i rätt storlek, är den billiga att föredra säger han.

Text: Johan Larsson
Foto: Privat, Shutterstock


Fem bra tips när du ska köpa en ny landsvägscykel!

  • Hitta en cykel i rätt storlek. Ta hjälp av en cykelbutik som har koll på läget.
  • Satsa gärna på hållbara fälgar i stället för dyrare växelkomponenter.
  • Planera i förväg hur mycket du tänker träna och hur mycket du vill lägga på en cykel.
  • Kolla över komponenterna på cykeln så att du är nöjd med dem innan köpet.
  • Byt ut styrstammen om cykeln är för lång eller kort för överkroppen.