Artikel

Klara Vätternrundan med dubbla Halvvättern

2019-04-01

Uppdaterad 20.00:

Med tanke på dagens datum är nyheten nedan ett aprilskämt, och du kommer även fortsättningsvis behöva cykla runt Vättern för att genomföra Vätternrundan 300 km.


Har du krafter kvar när du kommer i mål efter en avklarad Halvvättern 150 km? Kör ett varv till så räknas de båda varven som en genomförd Vätternrundan 300 km.
    – Förra året var det flera cyklister som sa att de hade orkat ett varv till och som ångrade att de inte hade anmält sig till det långa loppet, säger Vätternrundans marknadschef Ulrika Smith Svenstedt.

Vätternrundans nya satsning gäller inte bara Halvvättern 150 km. Är du anmäld till Tjejvättern 100 km eller Vätternrundan 100 km har du också chansen att klara Vätternrundan 300 km, men då ska du cykla tre varv på banan.
    – Till en början var planerna att det enbart skulle gälla Halvvättern, men när vi frågade tidigare deltagare om idén fick vi positiv respons från många, så nu är det lika för alla som kör de tre loppen, säger Ulrika.

För att smidigt kunna administrera extravarven kommer Vätternrundan att ha ett särskilt tält vid målgången där cyklisterna kan anmäla och registrera sig. Här kommer det också att finnas dryck och mat samt möjlighet till lättare massage.
    – Dessutom kommer det att finnas möjlighet till cykelservice, precis som i de övriga depåerna, om det skulle behövas, säger Ulrika.

Väljer cyklisten att fortsätta loppet och satsa på att klara av de 30 milen måste dock cyklandet fortsätta inom en timma från det att målet passerades.
    – Vi har satt en tidsbegränsning för att det ska bli så rättvisa förhållanden som möjligt jämfört med det långa loppet runt Vättern, säger Ulrika.

Om man redan innan loppet vet att det blir en fortsättning i ytterligare ett eller två lopp, går det även att registrera detta redan före loppet. Allt för att underlätta och spara tid för såväl cyklister som arrangör.
    – Det är bara att komma till tältet innan man ger sig iväg på det valda loppet, så registrerar vi önskemålet, säger Ulrika.
    – Men vill man ändå stanna till efter det första eller andra avklarade varvet för att fylla på med energi får man självklart göra det.

Text: Thomas Bergkvist