Katja Kircher, i röd och gul tröja, och hela gänget samlat under turen på Vretabikens MTB-bana.
Gemensam samling innan gruppen gav sig iväg ut på MTB-banan.
Härligt vårväder mötte Katja Kircher, i mitten, när hon tog med sig en grupp tjejer på Vretabikens MTB-bana.
Det kan vara lite lurigt att cykla ute i skogen, så det gäller att hålla koll på stenar och grenar utmed spåret.
Det var bara glada miner när gruppen samlades för MTB-cykling i Olstorp.
Katja Kircher provade MTB för fyra år sedan och är sedan dess helbiten på sporten.
Artikel

Katja vill locka fler kvinnor till cyklingen

2019-04-16

Katja Kircher från Linköping provade MTB för fyra år sedan och blev, som hon själv säger, helbiten av det.
Landsvägscykling står också högt i kurs, men det är i skogen som hon trivs bäst.
Nu delar hon med sig av sina erfarenheter till andra kvinnor som vill få upp farten på skogsstigarna och hitta tjusningen med MTB.

Det är mycket som kretsar kring cykling för Katja Kircher. ”Transportcyklat” har hon gjort i hela sitt liv och även cyklat landsväg, både nationellt och internationellt, innan hennes man introducerade henne för MTB för fyra år sedan. Sedan två år är hon aktiv i Mera Lera MTB i Linköping.
    – Både landsväg och MTB har sin tjusning, men måste jag välja blir det MTB, säger Katja.
    – I skogen är det koncentration och fullt fokus som gäller, det gillar jag. Landsväg är mer meditativt och då cyklar jag gärna hellre långt än jättesnabbt.

Under Cykelveckan kommer Katja att cykla Tjejvättern tillsammans med Östgötatjejerna, en gruppering med cyklister från olika cykelklubbar som Cykla.se tidigare skrivit om. Dessutom kommer hon att finnas på plats på Stadiums peppkväll och berätta om fördelarna att cykla tillsammans, men också för att dela med sig av tips och trix som kan vara bra att veta vid exempelvis en punktering.

Förutom engagemanget med Östgötatjejerna har Katja även startar en tjejgrupp teknikkurser för de som vill köra MTB tillsammans med andra tjejer och förbättra sin teknik. Idén kom för några år sedan när hon märkte att det behövdes lite mer pushande och stöttande för att många skulle våga prova på MTB. En grupp med fokus på gemenskap och teknik.
    – Jag startade en grupp för enbart tjejer och den blev snabbt populär. Den lockar cyklister från flera olika platser i Östergötland och tillsammans går vi igenom olika MTB-banor och provar oss fram hur vi ska köra, säger Katja.

I mitten av april fanns Katja på plats i Olstorp och Vretabikens bana för att visa banan inför loppet, så att man vet vad man ger sig in på, samt att ge lite tips för vissa mer tekniska ställen.
    – Jag började med MTB för fyra år sedan, så jag kommer fortfarande ihåg hur det känns att vara helt ny. Det handlar mycket om uppmuntran och att kanske köra samma moment tre-fyra gånger för att lära sig hur man ska resonera och tänka, säger Katja.
    – Är man själv ute i skogen tar man kanske inte rätt spårval eller så vågar man inte prova om något skulle hända. När vi är ute tillsammans ställer vi oss vid sidan om ett hinder och låter deltagarna cykla en och en för att kunna ta emot eller stötta om något skulle hända.

Snart väntar Cykelveckan och Tjejvättern för Katja. Däremot blir det ingen start på MTB-Vättern.
    – Jag har faktiskt aldrig cyklat MTB-Vättern, min Vätternhistorik innehåller en Halvvättern och två Vätternrundan. I år blir det Tjejvättern med Östgötatjejerna och Vätternrundan 100 km med en grupp från jobbet och det ska bli riktigt roligt.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Dennis Safian


 

Katjas MTB-tips:
• Finns det tid så kolla över banan så du vet vad som väntar.
• Kolla spårval och välj det som du tycker känns bäst.
• Prova samma moment flera gånger för att få in en slags rutin.
• Är ni flera så peppa och uppmuntra varandra.
• Ta ett svårare hinder när hjärna och muskler fortfarande är pigga. En trött kropp har inte samma fokusering och kraft.
• Låt det få ta tid. Dagsformen styr och man blir inte en bra MTB-cyklist över en natt.