Jenny Rissveds Musikhjälpen
Artikel

Jenny Rissveds trampar 31 mil för barns rättigheter

2021-12-20

På lördag morgon sätter sig Jenny Rissveds på cykeln i Falun för att ta sig till Norrköping. Målet med 31 mila–turen? Att samla in så mycket pengar som möjligt till Musikhjälpen.
    – De har frågat mig ända sedan jag vann OS 2016 om att göra något. Men det var inte förrän i år som jag kände att det passade och att jag var redo, säger Jenny.

Efter OS-guldet i Rio 2016 hamnade Jenny Rissveds i en depression och utbrändhet. När hon efter nära två års uppehåll bestämde sig för att komma tillbaka till tävlingscyklandet hade hon en sak klar för sig. Hon skulle göra det på sitt eget sätt.
    – Jag ville tillbaka till cyklingen, men jag motiverades inte av att komma tillbaka och göra samma sak igen. Jag mådde inte bra i det klimatet. Men jag älskar att cykla, så jag sa till min manager att jag ville ha en större plan för min cykling än att bara prata om mina resultat.

Jenny Rissveds cyklar för Team31

Det blev startskottet till Team31, ett initiativ för att ge fokus på barns rättigheter. Namnet är inspirerat av barnkonventionen paragraf 31 som handlar om barn och ungdomars rätt till vila, avkoppling, lek och rekreation.
    – Tidigare hade jag svårt att ta till mig att jag kan vara en förebild för unga. När jag väl insåg det kändes det väldigt självklart att göra något bra av det. Jag vill jobba med barn och bara genom att jag har Team31 på tröjan när jag cyklar skapas nyfikenhet och uppmärksamhet kring frågan.

Samlar in pengar till Musikhjälpen 2021

Ett led i det arbetet är att cykla för Musikhjälpen, som i år har temat ”för en värld utan barnarbete”. Jennys bidrag är att cykla mellan Falun och Norrköping där hon uppmanar andra att cykla med och att skänka pengar.

Tror du att folk vågar följa med en världsstjärna som dig, ifall det går för fort?

– Det behöver man inte vara, farten blir inte hög. Vi kanske kommer att cykla mellan 20–25 kilometer i timmen och man behöver inte cykla hela vägen, det räcker att följa med en liten bit om man vill.

Och hur tänker du med kläder?
– Det ser rätt lovande ut med vädret, men det blir förstås underställ och vantar. Och så har jag med mig minst två ombyten…

En sådan här långcykling, passar det in i din träning nu?
– Ja, det tycker jag. Jag tog höstvila i oktober och har sedan dess trappat upp träningen i november och december och håller på med vad vi kallar förberedande träning. Efter jul är planen att öka både i volym och intensitet.

Alla som skänker minst 50 kronor deltar i utlottningen av din OS–tröja från 2016. Är den tvättad?
– Jag är osäker… den är lite smutsig, men den luktar inte i alla fall.

Text: Karin Spjuth
Foto: Daniel Ahlgren (Adventure Production)


Följ Jenny Rissveds insamling och cykling på Instagram (@jennyrissveds) och på Musikhjälpens insamlingssida.

Musikhjälpen

Musikhjälpen 2021 sänds 13–19 december från Gamla torget i Norrköping och med temat För en värld utan barnarbete.

En decembervecka om året sänder Sveriges Radio och Svt dygnet runt för att lyfta fram en undanskymd mänsklig katastrof.  Det är ett insamlingsevenemang som funnits i Sverige sedan 2008. I 144 timmar sänder vi direkt dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play för att tillsammans med Radiohjälpen uppmärksamma och på olika vis samla in pengar till en undanskymd mänsklig katastrof. Det är ett nytt tema i Musikhjälpen varje år.

I programmet blir tre kända programledare inlåsta i en studio på ett torg i en svensk stad. Under veckan får de besök av engagerade människor som på olika sätt bidrar till kampen för årets tema. Artister uppträder och kända människor kommer på besök för att engagera sig, och som ett kitt i hela sändningen ligger publikens låtönskningar som alla bidrar till insamlingen.