På juldagen kommer dokumentären om Stig Johansson, 75-åringen från Fagersanna som är den ende som har cyklat samtliga Vätternrundor.
Stig Johansson i sitt hem i Fagersanna Han har inte bara cyklat samtliga Vätternrundor. Stig Johansson har också genomfört alla Siljan Runt och över 50 Vasalopp.
Under hela 2020 har ett filmteam följt Stig Johansson, dels i hans vardag i Fagersanna och Tibro, dels under Min Vätternrundan i somras.
Stig Johansson hemma i sitt hus i Fagersanna I höstas fyllde Stig Johansson 75 år, men han känner sig inte mer än 50. Att det blir fler Vätternrundor framöver är inget att tveka på.
Artikel

Premiär: I dag släpps filmen om den siste pionjären

2020-12-25

Han är den ende som har cyklat alla 55 Vätternrundor. Men 75-årige Stig Johansson är mycket mer än så. På juldagen klockan 17.00 släpps dokumentären om den siste pionjären, där vi för första gången får lära känna legendaren – på riktigt.
    – Han är en otroligt färgstark person och vi ser ett stort värde i att förmedla det, säger Oskar Sundblad, försäljnings- och marknadschef på Vätternrundan.

Bland alla 20 000 cyklister som cyklar Vätternrundan varje år sticker Stig Johansson ut från mängden. Med sin Husqvarna-cykel från 1937, jeans, träskor, bandspelare och färgglada mössa är han den stora profilen som alla känner igen och hejar på. Inte minst med tanke på att han också har genomfört alla Vätternrundor. Den bedriften är han ensam om sedan 2019.
    Men själv är han inte särskilt imponerad. ”Det är la inget, jag åker ut bara och cyklar”, säger han på sin karakteristiska västgötska.
    Trots sin utstyrsel, alla Vätternrundor, samtliga Siljan Runt och över 50 Vasalopp, är det få som har kommit honom in på livet. Han undviker helst att bli intervjuad i såväl start- som målfållan i Motala, och ses sällan i medierna. Förrän nu.
    I dokumentärfilmen ”Den sista pionjären – filmen om Stig Johansson” får vi höra honom berätta om vem han är – egentligen.
    – Stig är en väldigt speciell och intressant person. En person som har extrem betydelse och stort värde för Vätternrundan, med allt han står för. Han är bryggan mellan det gamla och det nya och sitter med något i sitt huvud som inte går att få tag på någon annanstans, säger Oskar Sundblad.

Mytbild om att vara ensamvarg

Förutom Stig själv är Oskar Sundblad en av de personer som medverkar i filmen. Även dottern Lina Forseth, chefen Stefan Lundberg och Hellen Eriksson Wallén, från Tibro kommun, dyker upp och berättar om relationen till legendaren.
    – Han har en mytbild omkring sig, att han är ensamvargen som är ute på vägarna och håller på med sin grej. Men han är så mycket mer. Förutom hans enorma idrottsprestationer är han eldsjälen i bygden som har extremt mycket hjärta. Även om han inte gärna vill visa det. Men det har han, mer än de flesta, säger Oskar Sundblad.

Huvudpersonen har efter alla inspelningstillfällen börjat acceptera rollen som filmstjärna och ser fram emot att se filmen om sig själv.
    – Det ska bli roligt faktiskt. Jag vet inte om man kan tro att det är sant, att man kommer på en film. För det finns så mycket annat att filma, som är så mycket bättre…
    Oskar Sundblad håller inte med:
– Han är en otroligt färgstark person och vi ser ett stort värde i att förmedla det. Han är värd sin tid i rampljuset, säger Oskar Sundblad.

Gjorde Stig sällskap under rundan

Med anledning av pandemin 2020 tvingades Vätternrundan att genomföras på ett annorlunda sätt. Men det stoppade inte Stig Johansson från att göra sin 55:e runda runt sjön. Då passade Oskar Sundblad, Gunilla Brynell-Johansson och Andreas Andersson från Vätternrundan på att göra honom sällskap runt sjön under olika delar.
    – Alla kan nog stryka under på att det var en jäkla fin upplevelse. Han bjöd på så otroligt många roliga historier och episka tillfällen under rundan, säger Oskar.

Hur länge kommer han hålla på?
– Han har många år kvar. Det blir ett rekord i antal Vätternrundor som kommer att bli oerhört svårslaget.

Vad Stig själv tror? Det får du se i dokumentären.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Robin Pagmar

Stig Johansson

Ålder: 75.
Bor: Fagersanna, utanför Tibro.
Meriter: Är ensam om att ha cyklat samtliga 55 Vätternrundor. Har dessutom cyklat samtliga Siljan Runt och genomfört Vasaloppet fler än 50 gånger.
Aktuell: Huvudperson i filmen ”Den siste pionjären – filmen om Stig Johansson”.

Röster om Stig:

Stefan Lundberg, vd på Lundbergs Möbler i Tibro, där Stig har jobbat i 59 år:
”Han är väldigt envis och håller hårt på den idén han har. Det ser man också på alla Vätternrundor och Vasalopp han har genomfört. Har man kommit överens med Stig om något, vet man också att det kommer att ske.”

Hellen Eriksson Wallén, Tibro kommun, där Stig jobbar som vaktmästare:
”Han har alltid varit en sådan person som alla avgudar, och det gör jag också. En person med så stort hjärta, och som bjuder mycket på sig själv. Han tar åt sig alldeles för lite, vi skulle vilja ge mer uppskattning än vad vi gör.”

Lina Forseth, dotter:
”Han är egen och har alltid varit väldigt uppmuntrande till att pröva nya saker. Sedan har det ibland varit svårt det där med att ens pappa är så viktig för så många människor, och så har man känt ’ja, men jag då?’”

Oskar Sundblad, försäljnings- och marknadschef Vätternrundan:
”Han är en väldigt spännande och speciell person. Ett av de roligaste minnena från när jag cyklade tillsammans med honom i somras under Min Vätternrundan var när han hörde sig själv på radio. Innan vi gav oss i väg hade han gjort en intervju med P4 Skaraborg och i någon av backarna i Tiveden-skogen dök den upp på hans bandspelare. ’Lyssna, nu är det jag!’ skrek han och bjöd på så mycket skratt. Det var ett episkt härligt tillfälle på cykeln.”