Artikel

Heléne tar Zwift-gruppen till Vätternrundan

2019-01-20

De har tränat tillsammans i nästan ett år. Men första gången som de träffar varandra blir under Vätternrundan till sommaren.
    – Det är tack vare Zwift som jag har träffat ett gäng cyklister från andra länder, säger Heléne Johansson från Borensberg.

I juni är det dags. Då reser Marius från Norge, Francisco från Schweiz och Cori från USA till lilla Borensberg strax utanför Motala. Tidigare har de endast haft kontakt via Facebook och den digitala träningssajten Zwift. Men när Heléne Johansson i somras lade upp bilder från Vätternrundan blev det startskottet till en träff irl.
    – Vi lägger upp bilder i Facebook-gruppen för att sporra och inspirera varandra. För att pusha de andra lade jag ut bilder från Vätternrundan och beskrev loppen. Sedan hörde jag om någon var intresserad av att hänga på, säger Heléne.

Det blev ett lyckat drag. Tre andra cyklister i träningsgruppen ZBR, som de kallar sig, valde att hoppa på det stora äventyret i Sverige. Ett äventyr som faktiskt aldrig hade blivit av om det inte vore för en knäskada som Heléne drog på sig 2015 och som tvingade henne till rehabträning. Hon köpte en trainer och började med att cykla till videos från Youtube.
    – Jag vet egentligen inte hur jag hittade till Zwift, jag minns bara att jag tog en provprenumeration och därefter blev fast. Jag är inte väderberoende och kan träna hur och när jag vill. För mig som pendlar ganska långt till jobbet är det väldigt skönt, säger Heléne.

Men vad är då Zwift? Enkelt förklarat är det en digital plattform där du kan träna tillsammans med människor från världens alla hörn – fast hemma på din trainer.
    – På sätt och vis är det som ett datorspel. Du får lite olika uppdrag och bonusar som gör att du kan gradera upp dig. Sedan är du inte ensam, fast du är ensam, eftersom du är med i en grupp och pratar med folk från andra länder, säger Heléne.
    Träning är så klart ett vanligt samtalsämne i gruppen, men egentligen kan allt som handlar om cykling dyka upp.
    – Jag är ensam cykelfantast bland mina vänner och då är det skönt att kunna nörda ner sig bland andra nördar på nätet. Då slipper jag tråka ut mina vänner, de tycker att jag inte pratar om något annat än cykling.

Vad är det bästa med att kunna träna på nätet?
– Det hjälper till att hålla motivationen uppe. Jag kanske inte alltid pratar med de andra under träningen, men lyssnar och lägger till något ibland. Det gör att man inte känner sig så ensam och tiden går mycket fortare.

Text: Johan Larsson
Foto: Privat


Heléne Johansson

Ålder: 50
Bor: Borensberg, Linköping Motala.
Zwift-team: ZBR.
Meriter från Vätternrundan: 4 Vätternrundan 300 km, 3 Halvvättern, 6 Tjejvättern.


Vätternrundan och Zwift

I december påbörjade Vätternrundan ett samarbete med Zwift. Genom samarbetet kommer Vätternrundans deltagare varje söndag under 12 veckor att kunna vara med i Zwift Group Rides med sikte på Vätternrundan. Zwift sessions, som det kallas, startar den 17 februari. Ett särskilt Vätternrundan-event kommer också att arrangeras på Zwift under våren.

Klicka här för att komma vidare till Zwift:
https://www.zwift.com/?utm_source=vatternrundan&utm_campaign=zwift_affiliate_vatternrundan&utm_medium=affiliate