Artikel

Har du koll på håll?

2016-05-03

Alla har fått det, vet precis hur det känns och att det hjälper att hålla hårt i en sten för att få bort det. Vi snackar alltså håll. Något som vi egentligen vet väldigt lite om.
– Det vanligaste är att det uppstår när kroppen skakar och studsar – som i löpning och hästridning, säger Jacob Gudiol, sjukgymnast och krönikör i Svenska Dagbladet. 

För cyklister är håll däremot inte lika vanligt. Undersökningar har visat att det är tio gånger vanligare att få håll under löpning jämfört med cykling. Detta kan givetvis variera, tror Jacob Gudiol, beroende på om man cyklar på landsväg eller downhill. Helt klart är i alla fall att risken för håll förhöjs när kroppen skakar.
– Man tror att en orsak till håll kan vara att ligamenten som håller i magsäcken blir irriterade. Hypotesen är att det oftast sker efter en måltid och att maten i magen tynger magsäcken och gör skumpningarna mer aggressiva, säger Jacob Gudiol.

Även om det kan kännas som kramp är håll någonting helt annat. Kortfattat innebär kramp att musklerna blir trötta och inte kan slappna av på grund av ett signalfel. Något som enklast släpper om musklerna stretchas. Håll, däremot, försvinner av sig själv om ansträngningen minskar. Men var i magen som det smärtar kan variera.
– Det känns oftast ovanför höftkammen, men eftersom det kan skifta mellan personer verkar det också ligga flera orsaker bakom, säger Jacob Gudiol.

Dålig uppvärmning, kyla samt stort intag av mat eller dryck är tre faktorer som Jacob Gudiol räknar upp. Det kan även vara bra att tänka på hållningen. En ihopsjunken löpstil kan nämligen också vara en orsak till besvär med håll. Men huruvida man är vältränad eller inte ska egentligen inte spela någon roll. Jacob Gudiols absolut bästa råd för att undvika håll är därför att inte äta precis före ett träningspass.
– Jag gissar att de som är vältränade har lärt sig att undvika håll tack vare egna lösningar. De flesta jag känner till som har fått håll är de som har ätit nära inpå träningen eller fotbollsspelare som snabbt druckit två liter vatten när det varit varmt, säger han och fortsätter:
– Därför är det viktigt att tajma måltiderna samt tänka på vad man väljer för livsmedel. Känner man sig hungrig och ska träna inom en timme är det bättre att äta en tallrik yoghurt i stället för fast föda som knäckebröd eller frukt. Fast föda tar stor plats i magen vilket inte lättsmälta kalorier gör.

Till sist, vad tror du om det klassiska tipset om att hålla en sten i handen?
– Det är en distraktion som många säkert tycker hjälper och jag har själv gjort det när jag har fått håll. Till viss del kan det också vara så att om man spänner handen riktigt hårt mot stenen, kan en annan del av kroppen slappna av. Men det är nog ganska långsökt.