I sommar ska Claes Nord cykla Vätternrundan 300 km för att samla in pengar till Barncancerfonden ...
... och för att göra det lättare att komma till insamlingen har han opererat in ett chip i handen som leder en direkt dit.
Artikel

Håll utkik efter ”chipmannen”

2019-06-13

Verkar en man få väldigt mycket uppmärksamhet för sin hand i helgen? Då är det förmodligen Claes Nord du ser. I handen har han nämligen injicerat ett chip som leder rakt in till Barncancerfondens insamling.

Framtiden är här. Eller ja, på stan går i alla fall människor med chip injicerade i kroppen. En av dem är Claes Nord, som brinner för Barncancerfondens arbete.
    – Jag vill verkligen att vi utrotar cancer. Min pappa har haft det och min mamma har det nu. Min tanke är att om jag kan göra något så ska jag göra det, säger han.

I helgen står Claes på Vätternrundans startlinje för femte året i följd. Men det dröjde 50 år av hans liv innan han faktiskt började motionera. Det var annat än idrott som lockade när han var yngre. Men när han fyllde just 50 bestämde han sig för att börja cykla. Och sedan dess har hojen fått rulla.
    – Första gången jag cyklade Vätternrundan var det en fantastisk upplevelse och sedan har jag bara fortsatt. Förra året kom jag upp i över tusen mil. Och det blir minst lika många i år.
    – De senaste åren har jag även cyklat Ride of Hope. Något jag också ska göra i år. Från Stockholm ned till Smygehuk, vidare till Lund och därifrån tillbaka till Stockholm.

Chipet som han har injicerat är ett så kallat NFC-chip (near-field communication). Det är en tolv millimeter lång glasampull, placerat mellan tummen och pekfingret, som får sin information när den rör vid något – till exempel en läsare eller en smarttelefon.
    – Lägger någon sin telefon mot chipet så kopplas den direkt upp mot insamlingen och visar all information om hur man kan stödja Barncancerfondens arbete.

Detta blir det tredje året han engagerar sig i Barncancerfondens arbete med en egen insamling. Första året blev resultatet 30 000 insamlade kronor och i fjol dubblades den siffran. I år har han som målsättning att nå 100 000 kronor. Och det är inte konstigt att han lägger ned så mycket kraft.
    – Hade det inte varit för forskningen så hade min mamma inte överlevt sin cancer. Från början sa de att vi skulle vara beredda på att hon inte skulle klara sig länge. Men det är fantastiskt att hon har klarat sig i 16 år.
    – Det är vad som har fått mig att känna att jag vill bidra. Varje dag drabbas fortfarande ett barn av cancer. Jag hoppas att vi en dag får uppleva att 100 procent av de drabbade överlever och blir friska.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat


Claes Nord

Ålder: 56 år.
Bor: Östhammar.
Arbetar: Kommunikatör.
Cyklar Vätternrundan med: Ride of Hope med målsättning att cykla under 10 timmar och 15 minuter.

Läs mer om Vätternrundan 300 km och anmäl dig på vatternrundan.se