Artikel

Ha järnkoll på cykelträningen – samla allt i din mobil

2016-05-10

Björn Lindberg är en aktiv cyklist, som gärna använder appar för att registrera sin träning. Här är hans guide i appdjungeln.

1. Endomondo
Gratisversion. Klicka här för att ladda ner appen. 
Alternativt prenumeration 229 kr/år eller 59 kr/månad.

”Gratisversionen registrerar ditt pass med fart, tid, tempo, höjd, kalorier, sträcka samt karta. Man kan ha kontakt med vänner som använder samma app. För att få tillgång till finesserna krävs att man startar en prenumeration. Då får man möjlighet att lägga upp personlig träningsplan, statistik, pulszoner, väder och tillgång till röstcoach. Betalappen är reklamfri.”


2. FunBeat
Gratis. Klicka här för att ladda ner appen. 

”En väldigt ’basic’ app. Inga speciella finesser. Appen känns faktiskt ganska tråkig.
Alla basuppgifter om passet registreras och man kan hålla kontakt med vänner som använder samma app.”


3. MapMyRide
Gratisversion. Klicka här för att ladda ner appen. 
Alternativt prenumeration 197 kr/år eller 39 kr/månad.

”Gratisversionen loggar sträcka, tid, fart, kalorier och visar en karta. Man kan även hålla kontakt med vänner som använder samma app. En finess i gratisversionen är att man kan ansluta till andra sajter – typ Garmin Connect, Polar och Suunto – för att importera data därifrån. Även statistik ingår i gratisversionen. Den reklamfria betalversionen ger möjlighet till intervallpass, coachning och live-tracking.”


4. Runtastic Road Bike
Gratisversion. Klicka här för att ladda ner appen. 
Alternativt 40 kr/engångskostnad.

”Irriterande mycket reklam i gratisversionen. Även här registrerar den fria versionen endast basdata om passen. Ingenting extra lämnas om man inte har den reklamfria pro-versionen. I denna ingår bland annat pulszoner, musik, färgade spår, offline-kartor och data om specifika backar som du passerar.”


5. Strava
Gratisversion. Klicka här för att ladda ner appen. 
Alternativt prenumeration 419 kr/år eller 39 kr/månad.

”Gratisversionen är generösare än andra kostnadsfria appar. Utöver basuppgifter får man grafer för höjd och fart. Man kan hålla kontakt med vänner som använder samma app. Dessutom går det att lägga upp segment av sträckan du cyklat. Därmed kan du mäta dig med andra på speciella avsnitt. Kul och sporrande. Varning dock. Äventyra inte trafiksäkerheten. I betalupplagan kan segmenten ses ”live”. I den ingår även pulsmätning, pulszoner och funktionen live-tracka dina vänner.”


6. Garmin Connect
Gratis. Klicka här för att ladda ner appen. 

”Förutsätter en Garmin-enhet. Typ klocka eller GPS. Är annars gratis i alla dess funktioner och fri från reklam. Appen och sajten känns seriös och väl utvecklad i sin senaste version. Alla som gillar statistik blir inte besvikna. Liksom Strava kan man lägga upp och delta i segment för vissa sträckor som man tycker är intressanta. Det finns topplistor, man kan lägga upp träningsmål, hålla kontakt med vänner med mera.”


7. Svettig
Gratis. Klicka här för att ladda ner appen. 

”Reklamfri i registrering och historik. Däremot reklam på sajten som nås som mobilversion från appen. Förutom basfunktioner ger appen en mängd statistik. Du kan visa dina pass i kalender- eller listform. Detaljer om passen illustreras med karta, grafer och med etapper. Erbjuder automatisk import av träningsdata från andra sajter.”Björn summerar:

Mina tre favoriter är Strava, trots att gratisversionen inte erbjuder fullt utbud, Garmin Connect och slutligen Svettig med sin genomtänkta app respektive sajt.

Jag har inte provat Polar och Suunto. I likhet med Garmin krävs produkter av samma märke för att deras appar och sajter ska kunna användas.


Läs mer om Björn Lindberg här.