Artikel

Från Eurovision till Vätternrundan: “Mer än bara ett cykellopp”

2019-05-09

Nu har Vätternrundan fått sin egen officiella låt. Och bakom låten ligger en riktig hitmaskin.
    – Jag vill förmedla en peppande känsla och kämparanda, säger Jonas Thander, låtskrivaren och producenten bakom Oslagbara.

Namnet Jonas Thander kanske inte är jättebekant för allmänheten. Men när meriterna radas upp hittar man ett låtskrivaress. Bland mycket annat finns en tredjeplats i Melodifestivalen 2018, seger i Storbritanniens uttagning till årets Eurovision och ­musiken till öppningsceremonin till fotbolls-EM för damer 2013.
    Nu kan Jonas Thander även lägga den ­officiella låten till världens största cykelmotionslopp till sitt redan starka cv. I mitten av maj lanserades ­Oslagbara, som sjungs av Stefan Nykvist.
    – Det känns jättekul. Jag älskar att skriva musik och det är alltid kul att få sådana här nischade uppdrag. Jag insåg snabbt att Vätternrundan är mer än bara ett cykellopp och att det betyder väldigt mycket för många, säger han.

Det var i vintras som Ulrika Smith Svenstedt, marknads­chef på Vätternrundan, gjorde slag i saken om att ­Vätternrundan skulle ha en egen låt.
    – Det har faktiskt funnits en gammal dragspelslåt, men den tog liksom aldrig fart och blev ”vår”. Tanken på att ta fram en egen låt har funnits ett tag. Jag har varit avundsjuk på Vasaloppet som har sin hymn,  som man blir så berörd av varje gång man åker det loppet. Att beröra med fler känslor är något jag har saknat, och musik kan verkligen göra det med ett brett spektrum av känslor, säger hon.
    – Jag visste att det inte kunde bli tal om en hymn likt Vasaloppet, då vi inte har samma traditioner som de har med Dalamusik, utan att det behövde vara något helt annat. Jag ville att den skulle ge en känsla för vad Vätternrundan står för, att vi alla har olika anledningar till varför man cyklar, vikten i att sätta mål i livet och självklart den fantastiska naturupplevelsen. Men det var även viktigt att den inte skulle bli för sorglig utan verkligen peppa alla cyklister att känna att de kommer klara sina mål!

Tankarna föll snabbt på att kontakta Jonas Thander, vars syster hon känner sedan tidigare. Ett möte senare var projektet i full gång.
    – Jag fick massa stödord och Ulrika beskrev ­känslorna som finns omkring loppet. Sedan satte jag mig vid pianot och försökte hitta en stämning som jag tyckte passade. Själva melodin kom fort, och sedan tog jag hjälp av textförfattaren Anna Engh med texten.

Han köpte visserligen en cykel i början av april, men bara för att cykla runt på i Stockholms innerstad. Något deltagande i Vätternrundan har han aldrig varit i närheten av, eller särskilt mycket cyklande i övrigt heller. Men efter jobbet med Oslagbara har Jonas Thander fått upp ögonen för motionsformen.
    – Jag visste inte särskilt mycket alls innan. Men har försökt hoppa in i känslan som det innebär att cykla och cykla ett lopp som Vätternrundan. Det känns nästan som jag har gjort det själv nu, säger han och skrattar.

Vilka känslor är det du vill förmedla med låten?
   
– Det svåraste var att hitta allvaret och ändå få in ­peppen. Det måste vara ett visst tempo i låten och den ska driva framåt. Jag tror verkligen att den kan förmedla en peppande känsla och kämparanda.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Robin Pagmar


Se musikvideon här!


Jonas Thander

Ålder: 39.
Bor: Hornstull, Stockholm.
Meriter i urval: Skrivit John Lundviks My turn, spelar saxofon på både Shake it off med Taylor Swift och Bang bang med Ariana Grande, Jessie J, Nicki Minaj. 9:e plats i Eurovision med Lettland 2016.