Artikel

Framtidens teknik ska gömma drivenheten

2016-09-16

Framtiden kommer att bjuda på el-cyklar med drivenheter som är betydligt mer integrerade i ramen än vad de är i dag. Det tror Robert Love som är teknisk expert på Shimano i Italien.
– Marknaden är fortfarande ny och vi ser hela tiden ny teknik som presenteras, säger han.

Shimano har tagit steget från vanliga el-cyklar till el-MTB. På Cosmo Bike Show i Italien lanserar det klassiska företaget den nya drivenheten E8000 och ser samtidigt att el-cyklar blir allt mer populära.
– Intresset växer men marknaden för el-cyklar i Italien ligger bara på 3–5 procent. Så potentialen är enorm och vi vill verkligen vara med i utvecklingen, säger Ilaria Deidda, marknadschef på Shimano i Italien

De tidiga versionerna av el-MTB var kortfattat en vanlig mountainbike där drivenheten monterades på utan vidare baktankar. Så är det inte längre och det sker ständigt stora framsteg. Nya E8000 från Shimano, med en totalvikt på under 3 kilo, är en del i den tekniska utvecklingen.
– I framtiden kommer vi att få se mer integrerade drivenheter och batterier. Vilket i sin tur kommer att göra hela cykelupplevelsen betydligt bättre. Men samtidigt utan att vi går från en cykel till en motorcykel, säger Robert Love.

Det sistnämnda är en viktig faktor anser han. För egentligen vill han inte prata om någon motor utan snarare om tramphjälp. Samtidigt krävs det ett helt nytt tänk inom cykelvärlden i samband med att el-cyklar blir allt mer populära. Dels ser marknaden olika ut beroende på var i världen man befinner sig, dels kan det krävas vissa lagtekniska hinder att ta sig över. I USA, berättar Robert Love, skulle en el-MTB ses som en motocross och beslagtas om någon cyklade med den i naturen.

När det handlar om el-MTB krävs det också att den är stabil och välbalanserad för att fungera i tuff terräng. Något som Shimano har tagit fasta på under utvecklingen av E8000.
– Drivenheten är väldigt avancerad och är dessutom integrerad i ramen. Därför uppför den sig också som en normal mountainbike, vilket är en enorm fördel, säger Robert Love och fortsätter:
– Shimano är en cykelexpert, vilket är en tydlig markering från vår sida, och inte någon motortillverkare. På så sätt tänker vi på att göra hela cykelupplevelsen så smidig som möjligt.

Vem är det som köper en el-MTB?
– Många kunder är redan cykelfrälsta och ser det som ett bättre sätt att ta sig framåt på. En el-MTB tillåter dig att upptäcka nya platser som tidigare kanske har varit svårt att nå. Det blir därför ett sätt för cyklisten att höja nivån. Vi har även märkt att det är populärt med el-MTB bland de som cyklar i grupp, eftersom det jämnar ut skillnaderna mellan cyklisterna.

Text och foto: Johan Larsson


Här följer alla artiklar från Cyklas bevakning av Cosmobike Show i Verona: