Vätternrundan 2021 har startat Vätternrundan 2021 har startat. Omkring 9 000 cyklister var anmälda till årets runda, som är längre än någonsin.
Stig Johansson Stig Johansson är den ende som har cyklat samtliga Vätternrundor sedan starten 1966. På fredagskvällen gav han sig ut på sin 56:e runda.
Artikel

Första starten i Vätternrundan har gått: ”Så jäkla roligt”

2021-09-03

Klockan 19.30 på fredagskvällen lämnade de första cyklisterna Motala för årets Vätternrundan. I första startgrupp: Stig Johansson – den enda deltagare som cyklat alla rundor sedan starten 1966.
    – Det ska bli så jäkla roligt. Jag åker för att underhålla alla och jag håller på tills jag ramlar av, säger han.

Förra året ställde Vätternrundan om till en hemmavariant, precis som så många andra motionslopp i Sverige. Men på fredagskvällen var det äntligen dags för cykelfantasterna att ta sig an utmaningen runt Vättern igen. Klockan 19.30 trampade de första cyklisterna ut från centrala Motala och deltagarna kommer att starta under större delen av natten mot lördagen. De ska ta sig 315 kilometer runt Vättern innan de kommer tillbaka till Motala och det hägrande målet.

Vätternrundan bjuder i år på en utmaning som är längre än någonsin och med fler mörkertimmar eftersom loppet körs i september. Med den nya och säkrare bansträckningen är Vätternrundan i år 315 kilometer – lite drygt en och en halv mil längre än tidigare.

En cyklist som stod i första startgrupp var Stig Johansson från västgötska Fagersanna. Han är den enda deltagaren som cyklat alla lopp sedan starten 1966. Att årets lopp bjuder på tuffare förutsättningar får inte 75-åringen att hoppa till.
    – Det gör mig inget att det blir längre. Jag tar det bara i min takt ändå, säger Stig som är i bra form och cyklar varje morgon.
    – Och bra väder ska det bli, fortsätter han. Man behöver inte ens ha med sig regnkappa.

Vätternrundan 315 km är den 56:e i ordningen, inklusive förra årets hemmavariant. I premiären 1966 var det 344 cyklister som drog i väg runt Vättern. Årets lopp har knappt hälften så många deltagare som ett normalår, cirka 9 000 jämfört med de 23 000 som brukar vara anmälda. Vätternrundans vd Oskar Sundblad var väldigt nöjd där han stod och kikade på när de första cyklisterna lämnade Stora torget.
    – Vi tror att det blir ett episkt lopp, deltagarna kommer att få en alldeles speciell upplevelse, säger han.

Vätternrundan har gjort anpassningar för att kunna genomföra ett fysiskt arrangemang på ett så smittsäkert sätt som möjligt och enligt rådande restriktioner för motionslopp.
    – Vi har gjort en hel del förändringar, framför allt i start, mål och depåer för att följa de restriktioner som gäller. Och vi har uppmanat alla deltagare att lämna familjen hemma. I år blir det framför allt en cykelfest ute på banan.

Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan