Artikel

Första helgen i cykelveckan genomförd

2017-06-12

Närmare 12 000 deltagare fullföljde något av loppen när Cykelveckan inleddes i helgen. Deltagarna i Tjejvättern och MTB-Vättern fick en relativt torr resa, medan cyklisterna i Halvvättern fick mer regn under sitt lopp.

En deltagare som tog chansen att cykla mycket under helgen var förra årets Vätternrundanambassadör Madelene Burgström, som startade i alla tre lopp. Och nästa helg väntar Vätternrundan 300 kilometer.
– Det var i ett tillstånd av cykelextas förra året i målfållan som jag fick idén, sa Madelene efter Halvvättern.
– Och nu är tre av fyra lopp avklarade. Jag trodde nog att jag skulle vara tröttare än vad jag är, men jag har fått ett bra träningsprogram som jag använt under vintern och våren. Nu ska jag ladda om mentalt för Vätternrundan nästa helg. Jag har fortfarande fyra målgångar i sikte, fyrtal i Vätternlopp är målet för året.

Sonia Coelho Sutton från Brasilien körde Halvvättern på tandem tillsammans med maken Iain Sutton från England. De båda bor i Arlöv och körde loppet för första gången. Men det var inte den sista.
– Nej, vi kommer definitivt tillbaka nästa gång, sa Sonia Coelho Sutton efter loppet. Det har inte varit ett dugg jobbigt. Vi har nog tränat 50 mil tillsammans på tandem.

Halvvättern över 15 mil kördes på söndagen och 6 277 cyklister kom till start. Av dem kom 6 153 cyklister i mål, medan 124 tvingades bryta. Efter en solig start fick deltagarna en del regn senare under dagen, men ändå en relativt varm runda.
Ett tragiskt dödsfall inträffade under loppet, när en man i 60-årsåldern drabbades av hjärtstopp.
– Mannen fick hjärt-lungräddning av andra deltagare och en följebil var snabbt på plats med hjärtstartare, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan. Men tyvärr gick mannens liv inte att rädda.
– Det är en oerhört tragisk händelse och våra tankar går till mannens anhöriga, säger Gunilla Brynell-Johansson.

Cykelveckan inleddes på fredagen med Minivättern för de yngsta och MTB-Vättern. I MTB-Vättern startade 863 åkare. Av dem kom 851 i mål, tolv cyklister tvingades bryta loppet.
I Tjejvättern, som kördes över tio mil på lördagen, kom 4 562 cyklister till start och de fick bra cykelväder med lagom temperatur, relativt svag vind och bara enstaka regnskurar. Hela 4 542 cyklister tog sig runt alla tio milen, bara 20 bröt loppet.

Nu väntar Vätternrundan med start 19.30 fredagen den 16 juni. Över 23 000 cyklister är anmälda till världens största motionslopp på cykel, 30 mil runt Vättern. Redan på torsdagen startar dock cykelhelgen med nyheten Retrovättern och Vättern GP.