Under Vätternrundan kan du följa cyklisterna via appen RaceONE.
Artikel

Följ Vätternrundan via app

2017-06-12

Vill du följa någon under Vätternrundan? Eller dela med dig av ditt eget lopp? Då är appen RaceONE något för dig.
– Vi vill göra det roligare och enklare att följa deltagare i motionslopp, säger Per Stridh, grundare och marknadschef.

Idén kom för ett par år sedan när en annan av grundarna, Marlene Sjöberg, tyckte att det var svårt att hitta detaljerad statistik om deltagare under olika motionslopp. Både för publiken och deltagarna. På sin höjd kunde hon få lite mellantider. Hon saknade också någon form av sammanställande plats där hon kunde hitta resultat och information från olika lopp, oavsett om det var skidor, löpning eller cykling.

Tanken med appen är att använda gps-funktionen för att kunna se var deltagarna befinner sig. Förra året var RaceONE med som ett test under cykelveckans första helg. Till i år har tekniken förbättrats och företaget har ingått ett samarbete med Vätternrundan.
– Det innebär framför allt att vi har kopplat ihop appen med de officiella resultaten och blir alltså ett komplement till sms-tjänsten som har funnits tidigare. Det gör att man kan följa vem som helst, även sådana som inte har mobiltelefon med sig eller har registrerat sig hos oss.

Men för de som vill dela med sig av ytterligare information finns alltså en live tracking-funktion. Där finns en kartfunktion och man kan få detaljerad loppinformation, förväntade tider, höjd-profiler.
Det finns också möjlighet att jämföra olika deltagare samt en chatt-funktion där publiken kan heja på sina favoriter och deltagaren kan förmedla sina känslor under loppet.

Hur mycket batteri drar appen?
– Inte särskilt mycket alls, om man endast har gps-funktionen i gång. Har man en hyggligt fräsch telefon räknar vi med att det håller omkring tolv timmar. Har man en sämre telefon eller tänkt att vara ute längre än så, kan det vara bra att ha ett batteripack med sig.

Och datatrafik?
– Likadant där. Själva trackingen drar nästan ingen data alls. Då är hela rundan som att ladda ner ett mejl. Men tar man fram appen under loppet och laddar ner kartor eller liknande så är det som att surfa vanligt.


under cykelveckan

Under MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern och Vätternrundan kostar det 20 kronor per person man vill följa.