Den nya drygt fyra kilometer långa cykelleden på Ramundberget invigdes i slutet av juni.
Cykelleden passar för alla, från ung till äldre.
Från toppen av fjället tar man sig ner mot dalstationen i egen takt och fart.
Klarar man av att cykla på en grusväg så klarar man av den nya cykelleden.
Pumptrackbanan invigdes förra året och blev snabbt en favorit hos många.
Artikel

Fokus på flow på ny cykelsatsning

2018-07-23

I västra Härjedalen, mitt i fjällvärlden och med två mil till den norska gränsen, ligger Ramundberget.
    Passande nog med den pittoreska adressen Vägs Ände.
    En adress det kan vara värt att lägga på minnet om du gillar natursköna cykelturer för hela familjen. 

Trenden är tydlig. Allt fler vill turista i den svenska fjällvärlden under sommaren och många av dem vill ta med cykeln på semestern. Något som Ramundberget i Funäsfjällen har anammat med en rejäl satsning på just cykelturism.
    – Att erbjuda en komplett produkt till gästerna är viktigt. Satsningen som vi gör på cyklingen innebär att vi kan ge en ännu bättre sommarupplevelse för våra gäster, säger Lena Tusås, ansvarig för marknad och sälj på Ramundberget.
    – Cyklingen blir ett komplement till allt annat som vandring, paddling och fiske.

Ramundberget har även tidigare kunnat erbjuda cykelleder på underlag som passar hela familjen, från ung till gammal. Den här sommaren har man dock utökat med en helt ny flow trail. Den drygt fyra kilometer långa cykelleden invigdes så sent som i slutet av juni i år och passar alla. Klarar man av att cykla på en vanlig grusväg, så klarar man den ny leden.
    – Du tar cykeln med dig på fjällgårdsbanan och cyklar sedan i egen takt de fyra kilometerna ner till dalstationen. Det är en riktigt häftig cykel- och naturupplevelse som är optimal för alla, säger cykelentusiasten Victor Göransson som är en av eldsjälarna bakom satsningen och utvecklingen av Ramundbergets cykelpark.

Satsningen på den nya cykelleden inleddes under senare delen av förra året. Sedan dess har arbetet med leden, broar och annat finlir pågått fram till sommaren. En investering som har kostat närmare en miljon kronor. Och i juni var det alltså dags för invigning.
    – Vi vill erbjuda en mer komplett cykelupplevelse för alla – hela familjen, kompisgänget eller företagsgrupper, säger Lena.
    – Och det är en led som är specialbyggd för endast cykling, säger Victor.

Den nya cykelleden är designad att ge ett skönt ”flow” från start till mål. Utmed leden har det även byggts parkeringsfickor där man kan stanna för en fikapaus eller bara för att njuta av den vidsträckta utsikten.
    – Vi märker tydligt att cykeltrenden ökar och cykling är verkligen ett roligt sätt att umgås för hela familjen. Och här blir det även en häftig naturupplevelse, säger Lena.

Sedan förra sommaren finns även en ny pumptrack. En kortbana med många små kullar och kurvor där man liksom på den nya cykelleden inte heller behöver trampa så mycket, utan man använder kuperingen och svängarna för att ”pumpa” sig fram. Banan blev snabbt en favorit hos många gäster.
    – Vår ambition är att skapa ett ännu större utbud av cykelleder. Här har vi fantastiska förutsättningar tack vare fjällets karaktär och ett starkt driv inom organisationen, säger Philip Flacké, ägare och vd för Ramundberget.
    – Med fortsatt fokus på att alla ska kunna nyttja och njuta av dem.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Rickard Bergstedt