Ride of Hope ligger varmt om hjärtat hos familjen Mellström. – Jag får förena nytta med nöje och göra det jag älskar – att cykla, säger dottern Frida.
Söndag till söndag, den 28 juli till den 4 augusti, cyklar fler än 100 personer mellan Lund och Stockholm. En sträcka om 120 mil.
Artikel

Familjen Mellström cyklar för Barncancerfonden

2019-08-02

Åtta dagar, 120 mil och en målsättning på 1,5 miljoner insamlade kronor. Det är förutsättningarna för Ride of Hope, som i år cyklas för tolfte året i följd.
– När det är som jobbigast på sadeln är det bara att tänka på de stackars barn som lever med cancer, säger Frida Mellström, som tillsammans med sina föräldrar deltar för andra gången.

Många är mitt inne i sin semester. Men för en del pågår det allra viktigaste av arbeten för fullt – pengainsamlingen till Barncancerfonden genom Ride of Hope. Sedan i söndags, den 28 juli, har ett hundratal cyklister gett sig av från Lund för att cykla den 120 mil långa sträckan till Stockholm.
Tre av dem tillhör familjen Mellström, med dottern Frida i spetsen. När Cykla.se får tag i Frida har hon tagit sig till startområdet i Göteborg för att cykla mot Jönköping.
– Hittills har det gått väldigt bra. Det har varit varmt de senaste dagarna, och det är jobbigt i sig. Men då tänker vi bara på varför vi ger oss ut och gör det här. Det är för något otroligt stort, säger hon.

Debuten i Ride of Hope-sammanhang gjorde hon i fjol. Då gick sträckan mellan Umeå och Stockholm och insamlingen nådde hela 1,3 miljoner kronor till Barncancerfondens arbete. I år är målet att samla in ytterligare 200 000 kronor.
– När det är som jobbigast på sadeln är det bara att tänka på de stackars barn som lever med cancer. De kämpar för sina liv. Att vi har lite skav är ingenting i jämförelse. Man får sätta saker i perspektiv.

Det var genom en familjekompis som Fridas föräldrar fick höra om Ride of Hope. Tillsammans har de cyklat loppet ett antal gånger, och från och med i fjol har även Frida varit med.
– Jag får förena nytta med nöje och göra det jag älskar – att cykla. Välgörenhetsevent och insamlingen driver forskningen framåt, säger hon.
– Vi i familjen har ingen relation till cancer och är jättetacksamma för det. Tyvärr är det så hemskt att det varje dag är någon som drabbas. Alla barn ska ha rätten att leva och att då se Barncancerfondens arbete och forskning hjälpa är fantastiskt.

 Teamet cyklar varje dag mellan 12 och 17 mil och får däremellan tid för lite återhämtning. Och det råder inga tvivel om vad Frida tycker om att vara en del av Ride of Hope.
– Det är fantastiskt. Alla är så positiva och även om vi blir trötta ser vi ljust på saker och ting. Runt om står massvis med folk och hejar och applåderar. Stämningen och gemenskapen är på topp, säger Frida.

Text: Johan Fransson
Foto: Magnus Glans, Barncancerfonden


Ride of Hope

Loppet pågår mellan den 28 juli och den 4 augusti och består av åtta dagsetapper. Cyklisterna väljer själva om de cyklar hela sträckan eller bara enstaka distanser. Deltagarna är allt från 18 till över 80 år gamla och kommer från hela Sverige. Förra året samlade evenemanget in 1,3 miljoner kronor, något som i år siktas på att slå.

Mer information hittar du här.

Barncancer

Nästan varje dag insjuknar ett barn i Sverige i cancer. Det är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i landet och den genomsnittliga överlevnaden för barn med cancer är 85 procent. Sju av tio överlevare drabbas av sena komplikationer, något som Barncancerfonden med sitt arbete vill sätta stopp för. Deras vision är att utrota barncancer.