Artikel

Falun vill locka internationella MTB-lopp

2017-11-16

Snart kan vi få se internationella cykelmästerskap i Falun. I ett samarbete mellan Falu kommun, regionens cykelklubbar, Svenska cykelförbundet och lokala företag tror parterna att Lugnet i Falun är perfekt för satsningen.
– Det här blir inte en engångsföreteelse, utan en långsiktig satsning, säger Roger Karlsson, tävlingsledare i Borlänge CK och får medhåll av Mikael Löfgren, tävlingsledare i Falu CK.

 På Lugnet i Falun finns arenor för de flesta sporter. Skidor, innebandy, simning, och snart – en MTB-bana i världsklass. Genom samarbetet vill de locka internationella cykelmästerskap till det unika arenaområdet.
– Egentligen grundar det sig i att Falu kommun ville titta på möjligheterna att ta större evenemang till Lugnet. De har gjort en grundlig utredning och frågade regionens större cykelklubbar om vi var intresserade av att ta tag i arrangörsdelen, säger Roger Karlsson.

Frågan mynnade ut i att Falu CK, Borlänge CK och Velodrom CK tog stafettpinnen och nu arbetar för ett gemensamt och hållbart internationellt event.

Till nästa sommar ska den nybyggda MTB-banan stå klar och redan då kommer den första internationella XCO-tävlingen att arrangeras.
– Tidigare har vi föreningar arrangerat bland annat Borlänge Tour, Långa Lugnet och ett antal velodromtävlingar. Nytt för 2018 är Lugnet XCO. Banan kommer bli riktigt tuff och tekniskt spektakulär, men även väldigt bra för publiken. Lugnet i sig är en unik multisportarena, så det finns mycket att arbeta vidare på här, säger Roger Karlsson och fortsätter:
– Det här blir inte någon engångsföreteelse, utan vi kommer satsa långsiktigt. Att Svenska cykelförbundet stöttar arbetet är en betydelsefull faktor. Får vi på sikt möjligheten att arrangera internationella mästerskap är det oerhört viktigt att vi alla samverkar.

Förbundet ställer sig positiva till engagemanget och tror att det kan bli ett stort lyft för sporten.
– Det är en fantastisk cykelsatsning i hela regionen. Verkligen föredömligt hur kommun och lokala föreningar går ihop och aktivt arbetar för att underlätta för cykelsporten. Att de drar nytta av infrastrukturen på området är jättebra. Lugnet är perfekt för cykling och att det är en permanent satsning skapar goda förutsättningar för träning och tävling på högsta nivå framåt i tiden, säger Leif Karlsson, generalsekreterare på Svenska cykelförbundet.

Tävlingen Lugnet XCO blir den första delen av satsningen. Så småningom kan det bli ett stort lyft för sporten vad gäller ökat intresse rekrytering av ungdomar.

– Lyckas man i första hand arrangera världscuptävlingar kan det bli så stort att det kan leda till ett VM-arrangemang här på hemmaplan. Här erbjuder man cykelmöjligheter för hela Sverige. Har man kommuner och destinationer med sig i diskussionen kommer man kunna arrangera stora tävlingar, och det gillar vi, säger Leif Karlsson.

Text: Johan Fransson
Foto: Falu kommun, Shutterstock