David Tistelgren, nordisk marknadschef på Fagerhult Belysning, är en av dem som har dragit i gång företagets satsning på Vätternrundan. David Tistelgren, nordisk marknadschef på Fagerhult Belysning, är en av dem som har dragit i gång företagets satsning på Vätternrundan. Foto: Sportograf
Fagerhult har varit ett efterlängtat depåstopp för mängder av Vätternrundan-cyklister genom åren. Depån som ligger precis intill Fagerhults fabrik. Fagerhult har varit ett efterlängtat depåstopp för mängder av Vätternrundan-cyklister genom åren. Depån som ligger precis intill Fagerhults fabrik. Foto: Patrik Svedberg, En Produktionsbyrå
David Tistelgren har själv cyklat Vätternrundan en gång tidigare och minns tillbaka på den positiva stämningen längs hela banan. David Tistelgren har själv cyklat Vätternrundan en gång tidigare och minns tillbaka på den positiva stämningen längs hela banan. Foto: Patrik Svedberg, En Produktionsbyrå
Artikel

Fagerhult lyser upp under Vätternrundan

2022-04-28

Depån i Fagerhult har alltid varit ett skönt stopp på resan runt sjön.
    Men mest känt på den lilla orten är företaget Fagerhults Belysning som nu gör en satsning på Vätternrundan – både i depån och med ”egna” cyklister.
    – Vi ser det som ett långsiktigt initiativ och ett engagemang där vi gör något tillsammans som kan knyta oss närmare varandra, säger David Tistelgren, marknadschef i Norden.

Strax intill Vättern, på den västra sidan av sjön, ligger den lilla byn Fagerhult, som i stort sett är synonymt det stora belysningsföretaget med samma namn. Men också känt för att erbjuda en skön paus för tusentals cyklister varje sommar. Drygt 13 mil in i loppet, strax efter de tunga Bankerydsbackarna, är depån i Fagerhult smart placerad mellan de båda matstoppen i Jönköping och Hjo.

Nu vill Fagerhults Belysning göra kopplingen ännu starkare. I juni kommer omkring 20 cyklister att genomföra Vätternrundan i företagets färger och samtidigt ska upplevelsen i depån höjas.
    – Det känns som en kanongrej att vara med på och faller ganska naturligt med tanke på att loppet går precis utanför dörren. Det har rätt värderingar med motion, friskvård och rörelse. Samtidigt kopplas vi också samman genom ljuset som påverkar vår hälsa och vårt välmående. Det är en viktig del av vårt företag och något som vi vill förmedla vidare, säger David Tistelgren.

Teamet får internationell prägel i sommar

Företaget har bjudit in såväl anställda som kunder att cykla tillsammans. Och utöver David själv och vd:n Daniel Johansson kommer teamet också att få en internationell prägel, då bland annat åtta finländare och sju estländare är några av de som har accepterat inbjudan.
    – Det ska bli kul att få folk från andra delar av Europa att uppleva Sverige och de långa sommarnätterna som vi bjuder på. Vi tror också att en sådan här utmaning kan stärka banden. Att göra en extra kraftansträngning tillsammans knyter oss närmare varandra och ökar engagemanget.
    – Men först och främst ser jag det som en superkul grej. Det är så himla positiv stämning och hela upplevelsen är väldigt häftig. När man tittar ut över den där pölen känns det nästan ofattbart att det går att cykla runt den på så kort tid, säger David.

Ser tydlig koppling mellan Fagerhult och Vätternrundan

Han vet vad han talar om. David Tistelgren har genomfört Vätternrundan en gång tidigare och tränar en hel del landsvägscykling även till vardags.
    – Det är en väldigt rolig träningsform, där du på ett enkelt sätt kan få uppleva naturen och omgivningen. Det är oslagbart…

Utöver gänget som ska cykla vill företaget också bidra till att alla cyklister ska få extra ljus på sig när de kommer till depån under sommarnatten.
    – Det ska synas att vi är i Fagerhult. Vi hoppas att många av de anställda som inte ska cykla kommer och hejar.

Förutom Vättern och bansträckningen ser David också en annan tydlig koppling mellan Vätternrundan och Fagerhults Belysning.
    – Om du startar på kvällen får du uppleva en magisk solnedgång och en lika mäktig soluppgång. Vi jobbar också med människornas upplevelse av ljus, med inomhusbelysning som följer den naturliga ljuskurvan.

Loppet ska bli en årlig tradition

Förhoppningen är att deltagandet på Vätternrundan ska bli en årlig tradition på företaget och något som också ska växa framöver.
    – Vi tänker att vi börjar med ett litet mindre gäng första året, men vi ser det som ett långsiktigt initiativ. Det känns så naturligt för oss med tanke på alla kopplingar till loppet och den fantastiska upplevelsen. Vi vill gärna dela med oss av den till våra medarbetare och kunder.
    – I år har vi inte satt något mål, utan är med mest för att se och lära. Och se hur vi kan göra det till en ännu bättre upplevelse för alla fagerhultare kommande år.

Text: Pierre Henriksson

David Tistelgren

Ålder: 46.

Bor: Jönköping.

Yrke: Regional Marketing Manager Nordics, Fagerhults Belysning AB.

Familj: En dotter 14 år, och en son 9 år.

Intressen: Fixa och påta i stugan på landet, musik, teknik och cykling.

Dold talang: Grym på att montera IKEA-möbler.

Fagerhult

En tätort som ligger 11 kilometer norr om Habo och har drygt 300 invånare. Här kretsar det mesta kring antingen innebandylaget Fagerhult Habo IB eller belysningsföretaget som även det har tagit sitt namn från orten.

Fagerhults Belysnings AB tillverkar belysning till offentliga och professionella miljöer. Det grundades redan 1945 och har legat på samma plats sedan dess – där såväl produktutveckling som produktion fortfarande finns.

”Fabriken är själen och hjärtat i byn och alla som bor här i trakten har någon form av koppling till företaget”, menar David Tistelgren.

I dag ingår bolaget i koncernen Fagerhult Group, ett av Europas ledande belysningsföretag, med 12 olika varumärken och 4 100 anställda i 28 länder runt om i världen.