Alexander Afverberg, Shimano tipsar.
Artikel

En sista cykelcheck inför Vätternrundan

2018-06-15

När du rullar fram mot startfållan i Motala är det minst sagt viktigt att cykeln är redo för de 30 milen. Annars finns risken för en obehaglig resa runt sjön. Alexander Afverberg från Shimano ger några sista tips.

 Att komma till Motala utan att ha förberett sin utrustning kan bli en tung historia. Se därför till att komma redo.
– Förhoppningsvis har man vid den här tiden lämnat in cykeln hos en cykelverkstad för översyn. Det man kan göra de sista dagarna är att kolla så cykeln är ren och fräsch samt att känna så att däcken har rätt tryck, vilket brukar stå på dem, säger Alexander Afverberg.
– Vissa tar en sista träningsrunda, det kan vara bra så man vet att cykeln ger några konstiga vibrationer eller liknande.

Väl i Motala bör en sista check göras. Många fraktar sin cykel på bil och beroende på vilket sätt man monterar cykeln kan den behöva en sista genomgång.
– Har man den hängande på en gaffel baktill på bilen så ska inte hjulen hänga för nära avgasröret. Värmen kan i värsta fall sabba både färg och däck.
– Andra fraktar cykeln på taket och har man kört på kvällen kan det finnas mängder med döda flugor på cykeln. Torka bort dem ordentligt så att cykeln är fräsch.

Under loppet vet man aldrig vad som kan hända. Däremot finns det utrustning som ser till att ett haveri enkelt fixas.
– Man bör ha med sig en slang, däckjärn och någon typ av pumpanordning. Antingen en minipump eller en kolsyrepatron. Finns det plats i fickorna kan ett multiverktyg vara att rekommendera också. Delar av loppet cyklas på kullersten och om något släpper kan det vara skönt att kunna skruva fast det.

Alexander uppskattar att uppemot 80 procent av de som startar har för mycket grejer med sig under loppet. Det kan vara alltifrån sidokorgar fyllda med kläder till onödiga verktyg som tar stor plats.
– Det finns flera servicestationer längs vägen, så man behöver inte ta med sig allt för mycket utrustning. Allt man tar med sig väger och ju mer tyngd, desto mer motstånd, säger han och skickar med en uppmaning kring utrustningsregler:
– Om man cyklar under nattetid har Vätternrundan som krav att man har belysning, både fram och bak. Missar man att ta med det till Motala finns det så klart att köpa på plats.

Text: Johan Fransson
Foto: Shimano


Här är fler sista mintuen-tips