Artikel

”En dröm att cykla OS”

2018-02-13

Vinter-OS är i full gång. Men för våra sommarolympier är det redan fullt fokus på Tokyo 2020. I december hade delar av SOK:s Topp och talang-program ett läger på Fuerteventura. Däribland MTB-cyklisten Ida Jansson.
– Det var väldigt inspirerande. Alla är på en så hög nivå och det var extra kul att lära av andra, säger hon.

 Mellan varje olympiskt spel håller SOK läger för sina tilltänkta olympier. Syftet är att ge stöd till idrottarnas sista steg i sina satsningar mot världstoppen. MTB-stjärnskottet Ida Jansson är en av de som var på plats när Topp och talang-idrottarna flög söderut tidigare i vintras.
– Det var första gången jag var på läger med idrottare från andra grenar. På andra läger har det bara varit cyklister. Det var jättekul och inspirerande att få vara med, en perfekt miljö att träna i där allt vi behövde fanns tillgängligt, säger Ida.
– Alla tränar på sin idrott, men tänket är detsamma och man kan lära av varandra. För min del är Topp och talang ett stöd till målet att nå OS i Tokyo, men även spelen efter det, så det är en långsiktig satsning.

Hur var cyklingen?
– Den var bra tycker jag. Väldigt speciella stigar, men det fungerade bra. Hade det varit ett renodlat cykelläger hade jag nog valt ett annat ställe. Men här fanns otroligt bra gym och simbassänger för återhämtning och det mesta jag behövde för cyklingen, säger Ida.

 Det var inte helt säkert att det skulle bli en cykelsatsning för Ida. Långt in på tonåren konkurrerade alpin skidåkning med cykeln.
– Jag har hållit på med många sporter sedan jag var ung och det var inte förrän jag började gymnasiet jag bestämde mig för att satsa på cyklingen. Nu är jag glad att jag tränat flera sporter. Situationen hade kanske varit annorlunda om jag vuxit upp längre norrut än Eskilstuna.

Förra året var Idas första på seniornivå. Omställningen, att gå från junior till senior, beskriver hon som relativt stor. Men med de rätta förberedelserna gick det ändå väldigt väl.
– Jag tycker att jag tacklade det bra. Allt blir lite hårdare och tuffare. När man inte har några poäng får man i början av säsongen starta långt bak, men jag avancerade uppåt ju längre säsongen led. Ett lärorikt år helt enkelt, och det är vad jag tycker att det ska vara.

De stora målsättningarna är solklara – att nå OS i Tokyo och Paris. Men för 2018 är målen också klara.
– Jag ska komma starkare och snabbare än tidigare. Nu vet jag vad som väntar i världscupen och det, i samband med att jag känner mig starkare, gör att jag vågar hoppas jag på bra resultat. Jag vill upp på pallen i världscuploppen och sedan vore det väldigt kul att vinna SM. Jag njuter av tanken att säsongen snart drar igång.

Text: Johan Fransson
Foto: Niklas Wallner, Henrik Jansson


Ida Jansson

Ålder: Fyller 20 år i sommar.
Familj: Storebror Henrik, mamma Anna och pappa Mickael.
Bor: Falun.
Klubb: Falu CK i Sverige, Specialized Racing Team, utomlands.
Meriter: JVM-guld i Tjeckien 2016, Etappseger Ungdoms-EM i Österrike 2015. Flera SM-guld i juniorklassen.

SOK:s Topp och talang-program

Fungerar som ett skräddarsytt stöd för aktiva inom de olympiska idrotterna som bedöms ha potential att nå medaljkapacitet på OS. Programmet ger dem möjlighet att göra en hundraprocentig satsning, oavsett den egna idrottens eller familjens ekonomi.