Artikel

Elna brinner för MTB

2017-08-15

Det är ingen överdrift att säga att Elna Dahlstrand älskar att cykla mountainbike.
   För henne är känslan att komma ut i natur och mark på sin cykel något av det bästa man kan uppleva.
   – Hela konceptet är fantastiskt, säger Elna.

Elna kallar hennes cykelintresse för den röda tråden i hennes liv.
Sedan det där första cykelåret som tonåring i slutet av förra millenniet har hon varit fast för sporten, trots ett uppehåll på nästan tio år.
– Jag slutade helt med cyklingen efter ett år och tränade inte något överhuvudtaget. I ärlighetens namn tog jag inte hand om mig själv och kände att något måste göras, säger Elna.

Sagt och gjort.
För att göra en lång historia kort, så klev Elna in i en cykelaffär, bestämde sig för en cykel och sedan har det, så att säga, bara rullat på.
– Det var inte bara ett nödvändigt kliv att ta, utan även ett lätt sådant.

Elna Dahlstrand pratar varmt och länge om kärleken till naturen och känslan av att få njuta av den från en cykelsadel. Att hon brinner för sporten går inte att ta miste på, Elna är verkligen ett slags mountainbikens eget språkrör.
– MTB är ingen extremsport som en del vill ha det till, tvärtom. Det är en fantastisk sport så till vida att alla kan cykla MTB, gammal som ung, och man sätter själv ribban hur högt man vill nå, säger Elna.

Allt fler tjejer väljer att börja träna MTB. De senaste åren har det märkts en tydlig uppgång när det gäller antalet tjejer som vill börja med sporten och Jenny Rissveds OS-guld i Rio de Janeiro förra året ökade förstås på den trenden ännu mer.
– Vi kan verkligen snacka om en Jenny-effekt. Sporten är fortfarande mansdominerad, men tjejerna kommer, säger Elna.
– Annat var de när jag började. Då kunde det vara jag och 20 gubbar som gav oss ut på träningsrundorna. Så är det inte nu.

Elna och hennes sambo bor på landet mellan Huskvarna och Gränna. Här bor de tillsammans med sina två katter och snart ytterligare en familjemedlem. Elna är gravid och när Cykla.se ringer upp är det nära, bara 19 dagar kvar till beräknad förlossning.
– Ännu ett spännande äventyr, säger Elna och berättar att när de flyttade till trakten drog hon igång cykelträning just enbart för tjejer.
– Vi var ett 30-tal tjejer som tränade och hade kul tillsammans, så visst finns det ett stort intresse för MTB bland tjejer.

Med tanke på graviditeten blir det av naturliga skäl inte så mycket cyklande för Elnas del nu för tiden, men hon hoppas kunna ta upp sporten igen så fort hon bara kan. Och förhoppningsvis kommer hon att vara på plats under Vättern Bike Games i Motala den 6–8 oktober, i alla fall under lagtävlingen i MTB på lördagen.
– Är det bara en snäll liten bäbis som kikar ut (skratt) så kommer jag definitivt att vara på plats i Motala, visserligen bara som åskådare den här gången, säger Elna.

Det låter som att du kommer att finnas på plats i Motala som tävlande nästa år?
      – Jag saknar cyklingen jättemycket och hoppas snart kunna börja cykla igen, så ja, jag vill gärna komma tillbaka till Motala och då för att tävla.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Andreas Sandin, Privat


 

Vättern Bike Games

Cykel- och folkfest på Dunteberget i Motala den 6–8 oktober för alla olika åldrar från barn till motionär och elit. Bland annat kommer SM i Slopestyle att avgöras, där cyklisterna tävlar i spektakulära hopp och trick. Det blir också tävlingar i Cross Country samt i Cyclocross.
På programmet står också uppvisning i trial och en åtta timmars lagtävling i stafettform för allt från elitlag till företagsgäng.
På arenan kommer det finnas ett prova-på-område för barn och ungdomar.
Du kan anmäla dig till Vättern Bike Games här.


Elna Dahlstrand

Ålder: 36.
Bor: På landet mellan Huskvarna och Gränna.
Familj: Sambo, snart en tredje familjemedlem samt två katter.
Yrke: Frilansar som kommunikatör, bloggar samt föreläser.
Intressen: MTB, friluftsliv, att vara ute i skog och mark, byggnadsvård, att vardagsäventyra med vänner.
Kuriosa: Driver bloggen Cykellycka, mjölksyra & äventyr på webben (www.elnadahlstrand.se).