Artikel

De tar vänskapen till en ny nivå – med en Klassiker

2018-04-09

Sedan barnsben har de två Värmlandsfödda tjejerna följt varandra. Nu tar de vänskapen till en ny nivå och satsar på att ta sig igenom En Svensk Klassiker 2018.
– Det blir det mest utmanande som vi har gjort tillsammans, säger Anna Lundkvist.

I sommar åker Anna Lundkvist och Sandra Boman till Motala för att cykla 300 kilometer. För tjejerna blir det inte första gången de besöker staden, däremot blir det premiärbesök på cykel. När de var yngre tävlade de i orientering och Motalas skogar var en av alla tävlingsplatser de besökte.
– Vi lärde känna varandra när vi var nio år. Sedan dess har vi följt varandra genom livet och bland annat bott ihop när vi studerade. Vi har alltid delat träningsintresset så att vi kom fram till att genomföra En Svensk Klassiker är kanske ingen skräll, säger Anna.

Det kommande året är planen att de ska cykla, springa, simma och staka sig fram de totalt 423 kilometerna som ingår i Klassikern. Men det var inte planen från början.
– Det var i februari förra året som vi kom fram till att göra Tjejklassikern. Vi anmälde oss till Rosa Bandet-loppet men kom på oss själva att det kanske inte var några tuffa distanser. Vi har alltid tränat och utmanat varandra, så vi bestämde oss för att köra hela Klassikern i stället.

Anmälan till de fyra loppen är inskickade och i mars går starten för tjejernas första prov, Vasaloppet. Inspiration för att klara av utmaningen hämtar de från Stephan Wilsons Klassikerresa som finns att se på SVT play.
– Han har fått oss att tro att det går även om man inte är bäst i alla grenar. Sen har vi väl som målsättning att försöka slå hans totaltid, det hade varit coolt.

För att pusha sig själva och med förhoppning om att inspirera andra har tjejerna startat ett instagramkonto där man kan följa med i deras uppladdning.
Där går det också att läsa om när de i högklackade skor sprang ett ultradistanslopp. Så visst finns det lite vilja och power i de unga Värmlandstöserna.

Cyklingen då? Vad har ni för erfarenhet av att sitta på cykelsadeln?
– Ingen vidare erfarenhet alls är jag rädd. Visst har vi konditionstränat på cykel, och jag är förtjust i spinning, men ingen av oss har cyklat långlopp på cykel innan. Därför blir Vätternrundan troligen tuffast, både mentalt och fysiskt. När vi närmar oss respektive lopp är tanken att träna mer grenspecifikt. Det finns en gammal järnväg som numera är asfalterad mellan Hagfors och Karlstad, så där kommer vi nog att försöka cykelträna så mycket vi hinner.

Till Vätternrundan har de sökt om att starta tidigt på kvällen för att få uppleva så mycket av loppet som möjligt.
– Det blir häftigt att cykla vid både solnedgång och soluppgång. Det är fin natur och vad jag förstått är publiken fantastisk. Blir det den folkfest vi har föreställt oss vid målgång kan det bli hur bra som helst.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat


Sandra Boman

Ålder: 24 år.
Uppvuxen: Deje, Värmland.
Bor: Örebro.
Arbete: Jurist på Lantmäteriet.
Cykel: På jakt efter ny.

Anna Lundkvist

Ålder:  24 år.
Uppvuxen: Kil, Värmland.
Bor: Örebro.
Studerar: Sista året till idrotts- och mattelärare.
Cykel: Scott Contessa Speedster.

På tjejernas Instagramkonto går det att följa deras Klassikerutmaning. @Varmlandstoserna.