Nu är det hög tid att börja träna inför sommarens cykelutmaning.
Genom att följa proffstränaren Mattias Recks träningsprogram på Cykla.se kommer du att ta dig igenom Vätternrundan på allra bästa sätt. Oavsett om du är nybörjare eller siktar på att köra riktigt snabbt.
För tredje året i rad bjuder Mattias Reck och Guided Heroes på detaljerade träningsprogram ända fram till starten av Vätternrundan. Och precis som tidigare är de uppdelade i tre nivåer beroende på vilken målsättning du har.
- Sub 10 – för dig med högt ställda mål.
- Sub 12 – mellannivån.
- Sub 15 – instegsprogrammet för nybörjaren eller den ovane cyklisten.
Programmen kommer ett par veckor i taget med start den 1 februari. Och tränar du enligt dem lovar Mattias Reck att det kommer att bli en bra tur runt Vättern i sommar.
– Rätt förberedelser är nyckeln till att Vätternrundan blir det roliga äventyr som det ska vara. Och det blir det om du följer träningsprogrammen, säger Mattias.
– Däremot måste du ha någon form av grundträning för att klara av 315 kilometers cykling. För dig som är helt otränad och ovan vid aktivitet när du ska dra i gång din satsning mot Vätternrundan är mitt råd att börja med Halvvättern och ta hela varvet runt sjön året efter. Det blir mer hälsosamt.
Tagit nya bansträckningen i beaktande
År 2021 var premiäråret för Vätternrundans nya bansträckning som innebar att loppet blev 18 kilometer längre. Något som Mattias har tagit ännu mer i beaktande till det här året.
– I och med att jag cyklade loppet och vet hur tuff den här sista nya delen av banan är har jag finjusterat träningsprogrammen lite ytterligare efter det. Det som vi och Vätternrundan har sagt om att loppet har blivit vackrare, trevligare och lite jobbigare stämmer verkligen. Konsekvensen av det är att du ska vara införstådd med att du måste träna längre pass i april och maj.
– Med tanke på att den nya sträckan innehåller kuperad terräng kan det vara bra att få in lite mer sådan träning ju närmare loppet du kommer. Gärna i slutet av långpassen, så att det blir som ett litet mini-Vättern.
Olika fokus beroende på målsättning
Men till en början är det fokus på annan typ av träning. För de mer ovana cyklisterna i Sub 15-gruppen räcker det med kortare pass under den första perioden. Gärna också blandat med andra träningsformer.
– De behöver absolut inte enbart träna cykel, utan har mer möjlighet att göra annat också – springa, åka skidor eller spela innebandy. Här räcker det med att vara grenspecifik från april och framåt.
För snabbcyklisterna däremot behövs det cykelfokus tidigare.
– De kan inte slarva med träningen från februari och framåt. Att cykla Sub 10 på Vätternrundan 315 innebär att du måste hålla ett rullsnitt en bra bit över 30 kilometer i timmen – och göra det i tio timmar. Det är ganska tufft. De här cyklisterna ska absolut inte missa det långa passet under vintertid, där Vätternrundans Zwift-pass på söndagar är ett bra alternativ.
– Medan Sub 12- och 15-cyklisterna kan nöja sig med att börja vänja kroppen vid lite längre pass i april och maj måste du som siktar mot Sub 10 kunna cykla relativt långt vid samma tidpunkt. Detta för att redan då kunna börja lägga in intervaller på långpassen och vänja dig vid den farten. På flacka partier kräver Sub 10 att du kör i uppemot 35 km/h, för att ha marginal för pauser och mer tekniska tunga partier där det går långsammare…
Hitta gärna grupper att cykla tillsammans med
För Sub 10-cyklisterna gäller det därför tidigt att hitta en grupp att cykla tillsammans med.
– Alla har visserligen nytta av det, det är bra både mentalt och fysiskt. Men kravet ökar ju högre målsättning du har. För de allra flesta går det inte att cykla Vätternrundan under tio timmar på egen hand. Där är det nästan nödvändigt att ha draghjälp, ett organisatoriskt hjälpmedel. April och maj är månader som är gjorda för att samköra med sin grupp inför loppet.
Vad ska jag söka efter?
– Jämnstarka eller bättre cyklister. Alternativt ett gäng positiva människor, det kan räcka långt.
Träningsprogrammen startade 1 februari
Den 1 februari startade årets träningsprogram. Därefter kan du vecka efter vecka följa de detaljerade passen för att göra dig redo inför sommarens stora utmaning.
– Ju mer du tränar och bättre förberedd du är när du står på startlinjen, desto roligare kommer det att bli. Och Vätternrundan ska vara ett kul äventyr, avslutar Mattias Reck.
Text: Pierre Henriksson
Foto: Jeff Thorén