Artikel

Cyklingen förändrade hans liv

2017-06-11

Mauro Mella gjorde sin första Halvvättern 2015 – på en mountainbike. Dagen efter köpte han en racer och fastnade direkt. På köpet fick han ett helt nytt liv.

Efter avslutade universitetsstudier flyttade Mauro Mella från Chile till Sverige 2010. Fem år senare anmälde han sig till Halvvättern och det var först då som cykelkarriären tog fart. Med sin mountainbike klarade han sin första Halvvättern på strax under sex timmar, och kände direkt att han nog behövde en racer.
Inköpet gjorde han redan dagen efter loppet – och det blev starten på en ny livsstil.
– Jag tycker att det har förändrat mitt liv till det bättre, säger han och förklarar:
– Jag har fått bättre kondition, gått ner i vikt, fått mycket tid för mig själv och fått uppleva naturen. Det finns många fina cykelvägar i Sverige och jag träffar måga trevliga människor.
Sedan Halvvättern 2015 har det blivit en hel del cykellopp för Mauro. Han har cyklat Siljan runt, varit på Mallorca och i september blir det Velothon i Stockholm tillsammans med flickvännen Pamela Madariaga.
Med den erfarenheten i ryggen hoppas han i år på en betydligt bättre tid än 2015.
– Jag satsar på 4.30, i alla fall under fem timmar, säger han, samtidigt som Pamela med ett skratt påminner om de sex timmarna senast.
Under lördagen gjorde hon sin första Tjejvättern och kom i mål på 4.27.
– Jag är nöjd, men det var en utmaning att komma i mål. Nu blir det Velothon i september, men aldrig mer Vättern, säger hon.

Hur stor är cykelsporten i Chile?
– Det är inte så stort som i Sverige, men det växer. Framför allt i södra Chile är det fint att cykla. Där är naturen lite som i Sverige med mycket vatten runt omkring, säger Mauro Mella.

Text och foto: Johan Larsson