Artikel

Cykla tipsar – här kan du uppleva fjällcykling

2016-09-30

Vill du ha en annorlunda cykelupplevelse? Res till svenska fjällen och upplev den norrländska naturen. Här nedanför tipsar Cykla dig om ett par olika alternativa resmål i norr.

Riksgränsen

Rallarvägen

En gammal arbetsväg från tiden när Malmbanan byggdes. Går från Abisko i öst, förbi Björkliden och Riksgränsen, till fjorden Rombaksbotn på norska sidan i väst. Anses av många som en av Sveriges bästa cykelleder sett till längd, stigar och utsikter. Underhållet före Riksgränsen är eftersatt, men resten av resan till Rombaksbotn är episk: 15 kilometers färd på vindlande stigar inklusive ett hisnande slutparti med 180-gradiga serpentinkurvor.

Lapplandsfjällen

Bike North, Hemavan

Specialbyggda utförsbanor för cykling av varierad svårighetsgrad. Norrliften i Hemavan tar åkarna till toppen. Finns även möjlighet att starta från andra toppar. Dessa nås med helikopter. I skidsammanhang kallas helikopterskidåkning för heliski. Kombineras helikopter och cykling blir namnet helibike.

Drottningleden, Hemavan

Drottningleden går mellan Laisaleden och Hemavan. Halva turen är på landsväg, men man kan också att välja att parkera bilen vid Laisaleden och endast cykla fjälldelen som är cirka en mil. Stenig och teknisk cykling. Samt hänförande vyer. Som vid bron över Mortsbäcken. Har man ingen egen cykel finns det flera lokala cykeluthyrare att vända sig till.

Jämtlandsfjällen

Vålådalens fjällstation

Teknisk avancerad cykling, i Vålådalens naturreservat, utmed klassiska turer som Blanktjärnsrundan och Bäverkroken. För den som önskar mer lättcyklade leder rekommenderas längdspåren som är fina cykelvägar när det är barmark. Vägen till Nulltjärn, till Östra Vålådalen och Vallbo, går att åka på vanlig cykel.

Åre Bike Park

Åre hyser Skandinaviens största bike park för downhill. Parkens 50 kilometer är fördelade på sammanlagt 34 leder och fallhöjden är på hela 853 meter. Tre populära exempel: French Connection, ett smalt och tekniskt singelspår. Rödkullestigen, medelsvårt singelspår som går över kalfjället. Bräckebäcksleden, omväxlande slinga som inkluderar 400 fallhöjdsmeter.

Härjedalsfjällen

Funäsdalsberget

Ändlösa vidder eller djup granskog? På Funäsdalsberget finns båda varianterna. Tar man sexstolsliften upp till toppen har man hela Funäsfjällen för sina fötter.
Vägen ner kan antingen tas via några av landets finaste MTB-sträckor eller utför bergets hisnande downhillbranter. Funäsdalen har sammanlagt 15 mil MTB-leder och 27 mil cykelleder.

Text: Per Gustafsson
Foto: Shutterstock


Har du tips på en bra cykelled? Dela med dig i Cyklas community eller mejla redaktionen på info@cykla.se.