Artikel

Covid-19 stoppar inte Maja från Tjejvättern

2020-05-14

Strax efter att Maja Norrestam fastnade för cyklingen ställdes hennes allra första cykellopp in.
    Därför blev hon extra glad när hon fick reda på att hon kunde genomföra loppet på hemmaplan i stället. Särskilt i och med att det är första delen av hennes satsning mot En Svensk Klassiker Tjej. 
    – Det är klart att det inte riktigt blir samma sak, men det är ändå ett väldigt bra alternativ, säger hon.

Den 36-åriga Uppsalatjejen har alltid tränat mycket. Mest löpning, till viss del spinning – men aldrig landsvägscykling. Fram till i våras, då hon och en kompis anmälde sig till sommarens Tjejvättern.
    – Jag behövde en ny utmaning och anmälde mig till Tjejklassikern med en kompis. Min man och min systers man har cyklat länge, och jag har tyckt att det sett så härligt ut, men inte riktigt vågat. Det har känts lite läskigt att sitta fast med fötterna. Men nu är jag jätteglad att jag provade, säger Maja Norrestam.

I slutet av mars gick första turen – en enmilsrunda för att känna efter om det var något för henne. Och det var det.
    – Det var jättehärligt. Så sedan dess har jag cyklat. Vi är några stycken som cyklar ihop, och det är kul att göra det tillsammans. Det är stor skillnad jämfört med löpningen, här kan man prata under tiden på ett helt annat sätt. Samtidigt ser man så mycket och frihetskänslan på det. Den känner man verkligen, säger Maja.

Tjejvättern i juni skulle bli starten på Tjejklassikern. Covid-19 ville annorlunda, men tack vare Min Vätternrundan får hon ändå tillgodoräkna sig loppet.
    – Först var det så klart jättetråkigt att få beskedet att det inte skulle bli något lopp. Men jag hade ju hittat cyklingen och fortsatte att cykla ändå. Och sedan när det några veckor senare kom upp det här med att man kunde göra loppet på hemmaplan kändes det kul. För även om loppet i sig så klart är en stor grej, så är även resan dit det.

Även efter sommarens Tjejvättern på hemmaplan kommer hon att fortsätta cykla. Vårens mil har gett mersmak.
    – Cyklingen kommer definitivt vara en del av min träning även framöver. Löpning varje dag passar inte mig, så fortsättningsvis kommer jag variera mycket mer. Och jag kommer absolut till Cykelveckan i Motala nästa år.
    – Nu hoppas jag att fler provar den här fantastiska sporten och hittar träningen och glädjen i det, avslutar Maja.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Maja Norrestam
Ålder: 36
Bor: Uppsala
Yrke: Verksamhetsledare inom arbetsmarknad.
Familj: Man och två barn.
Intressen: “Träning är mitt största intresse i livet. Och tack vare att jag vågade prova cyklingen så är det nu en stor del av min träning. Längtar till varje träningspass på min landsvägscykel.”
Du kan följa Majas resa på Instagram: @m.norrestam